Fler nyheter
Medlemsnyhet 22 mars 2021

Chefsintervju: Så anpassar jag försäkringarna efter livssituation

Robin Andersen är chef inom tung industri och har nyligen lagt om sina försäkringar för att de ska passa till hans livssituation som ensamstående förälder.
Robin Andersen. Foto: Kristofer Lönnå.

För en tid sedan la Robin Andersen, elberedare på Kubal och nybliven medlem i Ledarna, om sina försäkringar. Som ensamstående förälder och med arbete inom tung industri tycker han att det är extra viktigt att ha ett bra skydd.

– Jag ser över mina försäkringar sporadiskt, ofta årsvis, och samlar dem när det lönar sig att göra det. När jag gick med i Ledarna fick jag ett premieerbjudande och la mina försäkringar hos Ledarnas partner Trygg-Hansa.

Kubal är Sveriges enda producent av primäraluminium. Den elintensiva verksamheten går dygnet runt och drar omkring två procent av den svenska elförbrukningen.

– Nyligen fick jag en tjänst som elberedare. Det är en tjänstemannaroll där jag leder och bereder det elektriska arbetet och därför gick jag över från IF Metall till Ledarna, berättar Robin Andersen.

I dag har han en sjuk- och olycks-fallsförsäkring och en livförsäkring med barntillägg tillsammans med sjukkapital och sjukförsäkringen.

– Tack vare att jag fick rådgivning var det inte särskilt krångligt att lägga om försäkringarna. Jag hade ganska bra koll sedan tidigare, men det är skönt att prata med någon som är kunnig på området så att man får hjälp att jämföra olika lösningar.

Det viktigaste med försäkringar är att ha en trygghet att saker löser sig om något skulle hända.

– Industrin generellt är en konjunkturkänslig bransch. Kubal är beroende både av svensk ekonomi, dollarpriset på aluminium och elpolitiska frågor. Inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet skapar ett större lugn för mig, säger Robin Andersen.

Nästa aspekt är att arbetsplatsen som sådan är en tung industri.

– Här ökar ju faktiskt riskerna att drabbas av en olycka och därför är en bra försäkring a och o. Jag är ensamstående förälder och känner att det är viktigt att både vara trygg ekonomiskt och vara väl försäkrad vid olycksfall.

Robin tipsar: Så får du koll på vilka försäkringar du behöver

  1. Fundera över när du vill gå i pension och gör en pensionsprognos.
  2. Utgå från behovstrappan när du bestämmer vilka försäkringar du behöver; först kommer fysiologiska behov, därefter behov av trygghet och så vidare.
  3. Fundera utifrån livssituation vilka försäkringar som skulle öka din trygghet i vardagen.

Robin Andersen

Gör: Elberedare, Kubal Sundsvall.
Ålder: 28.
Bor: Lägenhet i Sundsvall.
Familj: Dotter på 5 år.
Utbildning och karriär i korthet: Samhällsprogrammet på gymnasiet.
Yrkesutbildning som automationselektriker genom Teknikutbildarna. Jobbade tidigare i bygg- och fastighetsbranschen. Började som industritekniker på Kubal 2018. Till sommaren tar han examen som elprojektledare från installationsbranschens yrkeshögskola, Insu.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2021.

Läs om Ledarnas Medlemsförsäkringar och allt om Pension.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!