Fler nyheter
Medlemsnyhet 23 januari 2023

Studiestöd för chefer

Även chefer kan söka det nya omställningsstudiestödet hos CSN, säger Martin Wästfelt, PTK:s förhandlare.
Martin Wästfelt. Foto: Juliana Wiklund.

– Många tror att fler chefer än vad som är fallet är undantagna, men stödet gäller lika för alla anställda. Det säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

I princip kan alla som omfattas av ITP söka det nya omställningsstudiestödet.

Syftet är att ”individen kan stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden med beaktande av arbetsmarknadens behov”. Det kan vara för att byta karriär, men framför allt för att bredda eller komplettera sin kompetens.

– Det är en fantastisk möjlighet att kunna få runt 40 000 i månaden för att studera på heltid i ett år, förutsatt att man omfattas av huvudavtalet.

Men troligen går de flesta kortare utbildningar på deltid. 44 veckors heltidsstudier är max per person under arbetslivet.

– Det är dumt att gå längre utbildning än vad som behövs.

Det är CSN som i samråd med omställningsorganisationer som TRR beslutar vilka som får stöd. Det sker helt efter individuella bedömningar, vilket gör att besluten lär ta tid. Däremot har alla rätt till rådgivning från omställningsorganisationerna. Det är ett nog så värdefullt erbjudande – ingen kan ha koll på hela utbildningsutbudet och arbetsmarknadens behov.

Enligt CSN har det varit rusning efter stödet. Varför?

– Det visar att det är en viktig reform.

Mer om studiestöd för chefer

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.