Fler nyheter
Nyhet 7 februari 2022

Använd hela paletten vid lönesamtalet

Ledarnas årliga löneundersökning visar att chefer är nöjda med sina lönesamtal. Ett bra sätt att förbereda sig är att göra en sökning i Lönekollen. Som medlem i Ledarna får du tillgång till Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer.
Vilka löneförmåner är lockande för dig?

Genom att använda Lönekollen kan du ta reda på vad chefer i din och andra branscher tjänar. Då kan du sätta rimliga förväntningar på din egen lön utifrån det.

Men misströsta inte om du stöter på patrull. Många stirrar sig blinda på siffran i lönekuvertet, när det finns andra delar att lyfta fram och förhandla om.

Gör Lönekollen – jämför din lön med vad andra chefer tjänar.

Se över dina förmåner

I första hand påverkar du din löneutveckling som chef genom din professionella utveckling, ditt ledarskap och hur väl du driver din verksamhet mot organisationens mål. Ditt lönesamtal ska spegla din prestation, men ibland finns helt enkelt inte löneutrymmet.

Glöm inte möjligheten att se över andra löneformer än den vanliga lönen.

– Vikten av andra löneförmåner och belöningar än pengar i lönekuvertet underskattas ofta. Vilka löneförmåner som erbjuds varierar stort mellan olika verksamheter och vad som passar bäst avgörs egentligen av dig. Försök att i dialog med din chef gemensamt komma fram till vilken typ av förmån som passar bäst, säger Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna.

Här är exempel på olika förmåner och belöningar som du kan lyfta med din chef:

  • Semester. Föreslå extra semesterdagar som kompensation.
  • Extra pensionsinsättning. Be arbetsgivaren att sätta av ytterligare tjänstepension per månad.
  • Bonus. Kanske det kan vara en möjlighet att bli erbjuden en form av resultatlön som komplement till lönen.
  • Utbildning. Hitta en kurs som du kan gå inom ramen för din anställning. Då ökar du din anställningsbarhet.
  • Försäkringar. Ditt företag eller organisation kanske har försäkringar för dig som kan förbättras.
  • Gratifikationer. Engångsbelöning kan fungera som bra komplement till vanlig lönehöjning.

Var kreativ! Månadslönen är inte allt.

Mer om lön

Om Lönekollen

Lönestatistiken är baserad på drygt 30 000 löner som samlats in från Ledarnas medlemmar under hösten 2021. Vill du ha ytterligare tips inför lönesamtalet? Guider, filmer och annat hittar du på våra sidor om Chefens lön.

Bli medlem

Är du inte medlem i Ledarna ännu? Läs mer om allt som ingår i medlemskapet och bli sedan medlem. Då får du en mer detaljerad lönestatistik för chefer.