Fler nyheter
Nyhet 3 februari 2023

Väntetid? Maxa ditt lönesamtal!

Fast i telefonkö eller lokaltrafik? Använd tiden till något nyttigt, som att påbörja research inför ditt kommande lönesamtal. Som medlem i Ledarna har du tillgång till Sveriges mest detaljerade lönestatistik för chefer.
Kom förberedd till ditt lönesamtal.

Ledarnas årliga löneenkät visar att 14 procent av cheferna inte alls förbereder sig inför sitt lönesamtal. 62 procent gör endast lite förberedelse.

Var inte en av dessa – använd Lönekollen.

Hur maxar jag förberedelserna?

I första hand påverkar du din löneutveckling som chef genom din professionella utveckling, ditt ledarskap och hur väl du driver din verksamhet mot organisationens mål. Glöm inte att tänka igenom på vilket sätt du har bidragit och agerat. Kort sagt – gör bra saker och kom ihåg att berätta om dem.

– Hur du utövar ditt ledarskap är viktigt för dina medarbetare och din verksamhet. Därför ska du se till att du blir bedömd utifrån det, säger Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna.

Nivån på din lön påverkas också av yttre faktorer, som hur löneläget ser ut i branschen och hur eftertraktad din typ av kompetens är, alltså vad en arbetsgivare är beredd att betala för din kompetens.

Så tar du reda på hur du ligger till lönemässigt

En arbetsgivare tar i beaktning hur löneläget ser ut för din roll även i andra branscher. Genom att använda Ledarnas verktyg Lönekollen kan du ta reda på vad chefer i din och andra branscher tjänar. Då kan du sätta rimliga förväntningar på din egen lön utifrån det.

Ledarna har lättillgängligt och användbart stöd för dig i dina förberedelser inför lönesamtalet. Genom Lönekollen och våra sidor om Chefens lön har du det som behövs för att på ett smart och effektivt sätt använda din tid.

Även om det känns som att det inte finns tid är det viktigt att du försöker skapa utrymme för egen reflektion. Gör din väntetid meningsfull genom att förbereda dig för lönesamtalet.

Mer om lön

Om Lönekollen

Lönestatistiken är baserad på drygt 27 000 löner som samlats in från Ledarnas medlemmar under hösten 2022. Vill du ha ytterligare tips inför lönesamtalet? Guider, filmer och annat hittar du på våra sidor om Chefens lön.

Bli medlem

Är du inte medlem i Ledarna ännu? Läs mer om allt som ingår i medlemskapet och bli sedan medlem. Då får du en mer detaljerad lönestatistik för chefer.