Fler nyheter
Nyhet 23 februari 2023

Så sätter du lön när det är oroliga tider

Högre lön och jakt på nytt jobb, trots deppkonjunktur. Hur ska du som chef jobba med lönesättning av chefer och medarbetare? Vi frågade Ledarnas lönestrateg Peder Bertilsson.
Lisa Gunnarsson, Linkedin, och Peder Bertilsson, Ledarna.

Sverige sticker ut i en färsk undersökning från karriärnätverket Linkedin. 60 procent av tillfrågade svenskar funderar på att byta jobb och de kommer att be chefen om löneförhöjning.

– För oss är det viktigt att lönesättningen är schysst och transparent. Som medarbetare ska du förstå på vilken grund din lön sätts. Det gäller oavsett om du fått ett nytt jobb eller lönesätts internt, säger Peder Bertilsson, Ledarnas lönestrateg.

Enligt Linkedins data ser 45 procent av svenskarna ljust på sin framtida karriär och 37 procent bedömer karriärutsikterna som okej. Bara 13 procent ser negativt på sin jobbframtid.

– Att behålla de bästa och hitta ny talang kommer fortsatt prioriteras högt av arbetsgivarna. Av många strategiska skäl, givetvis, men också på grund av de kostnader som uppstår med personalomsättning, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef för Linkedin.

Den främsta orsaken till att de svenska respondenterna överväger att byta jobb är att få upp lönen. 56 procent uppger att de ska be om högre lön, jämfört med europasnittet på 45 procent.

Peder Bertilsson vill dock betona att du inte kan räkna med att bli fullt ut kompenserad för den höga inflationen.

– Historiska erfarenheter av att försöka kompensera för inflationen med högre löner avskräcker. Målsättningen bör istället vara att fortsätta utveckla verksamheten och medarbetarna. För det är i möjligheterna till produktivitetsökningar som långsiktiga reallöneökningar kan bli en verklighet, säger Peder Bertilsson.

Tre tips till chefer vid lönesamtal med medarbetare:

  1. Sätt tydliga och mätbara mål, som följs upp regelbundet. Lönesamtalet ska inte vara en överraskning för medarbetaren. Prata verksamhet och lön hela året.
  2. Ge dina medarbetare rätt förutsättningar för att utföra ett arbete som bygger på att deras engagemang och kunskap bidrar till att verksamhetens mål kan nås.
  3. Var tydlig med på vilket sätt en medarbetare kan påverka sin lön.

Mer om lön och ledarskap

PS. Är du inte medlem ännu? Här läser du mer om allt som ingår – inkomstförsäkring, chefsrådgivning och karriärcoachning är bara lite av det du får som medlem – och ansöker om medlemskap.