Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Din utvecklingsplan

Nu är det dags att skapa bilden av ditt kommande yrkesliv och sätta några mål. Vad vill du göra med ditt liv?

Fundera först på om du är så klar i dina framtidstankar att du har ett specifikt karriärmål. Eller om din plan ska innehålla aktiviteter för att fortsätta undersöka och leta efter information om dina framtida utvecklingsmöjligheter.

Att skriva en plan är egentligen en ganska logisk process. Du börjar med bilden i stort för att sedan bryta ned bilden i några delmål. Mål som är förankrade i dig kommer troligen följas. Var noga med att lista de fördelar som du får när du når målen. Fundera också på vilka eventuella hinder som finns på vägen och därefter vilka aktiviteter som du behöver göra för att övervinna dessa och nå dina mål.

Alla planer är preliminära och utgår ifrån vad du vet idag. I morgon kanske allt har ändrat sig. Det minskar dock inte värdet av att planera. En plan kan alltid förkastas eller revideras. Utan plan blir du lättare utlämnad åt slumpen och andras initiativ. Planer ger dig riktning och fokus, en väg mot det du strävar efter. Även om det visar sig att du inte alltid rör dig i den riktning du planerat sätter dock planen dig i rörelse.

Din plan ska ge dig energi att röra dig, i din takt, åt ditt håll och på dina villkor. Det är viktigt att dina planer är realistiska. Du kan med all sannolikhet göra olika typer av stordåd. Men orkar du och vill du? Därför är det viktigt att planen är förankrad i dina tankar, visioner och mål.

I sin bok ”Coaching – vad – varför – hur” listar författaren Susann Gjerde tre frågor som behövs ställas runt mål – såväl kortsiktiga som långsiktiga. Dessa är:

 • Vilka resultat eftersträvar du?
 • Vilket beteende kräver detta av dig? Vilka beteenden måste du ändra på?
 • Vad måste du tro på för att du ska nå dina mål?

Frågor för din personliga utvecklingsplan:

 • Vilket är ditt långsiktiga karriärmål? Vilket resultat eftersträvar du?
 • Finns det något hinder på vägen?
 • Vilka fördelar får du av att nå målen?
 • Vilka är dina steg på vägen för att nå dessa mål?
 • Vilket beteende kräver detta av dig? Vilka beteenden måste du ändra på?
 • Vad måste du tro på för att du ska nå dina mål?
 • Vilka är dina kortsiktiga mål? Vilket resultat eftersträvar du?
 • Finns det något hinder på vägen?
 • Vilka fördelar får du av att nå målen?
 • Vilka är dina steg på vägen för att nå dessa mål?
 • Vilket beteende kräver detta av dig? Vilka beteenden måste du ändra på?
 • Vad måste du tro på för att du ska nå dina mål?
Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-15

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem