Intervju: Så rustar du dig som chef för att leda vid kris
Hur kan en chef förbereda sig själv och sitt arbetslag för att snabbt och effektivt kunna agera vid en oväntad kris?
Det viktigaste är att komma ihåg att det inte är något märkvärdigt att hantera svåra situationer – det blir svårt mest för att man är ovan. Det allra viktigaste är att människor känner sig trygga och säkra, och att man är noggrann med sammanhållning och samhörighet. Det sociala stödet är avgörande. Har man med sig de punkterna kommer man som chef kunna hantera en allvarlig händelse, utan att behöva oroa sig för exakt vad man ska göra.
Vilka är de vanligaste misstagen chefer gör när de ska ge stöd i en kris?
Det vanligaste misstaget är att man som chef själv blir för stressad. Då är det viktigt att chefen ser till att få stöd – från sin egen chef eller på annat sätt. Man kan inte hjälpa andra om man själv är alltför stressad. Det är det viktigaste: att ta hand om sig själv först.
Hur ser ett gott ledarskap ut i en akut krissituation? Vad skiljer de chefer som lyckas från de som inte gör det?
Det handlar mycket om att det redan från början finns en bra kultur och ett fungerande socialt samspel. Har man en välfungerande grupp blir det mycket enklare – då är det inte bara chefens jobb utan alla hjälps åt. Chefen blir mer av en informell ledare som ser till att det blir gjort, men gruppen tar hand om varandra ändå. Det viktigaste är alltså hur det ser ut från början: har man en välfungerande organisation och bra kultur har man ett mycket bättre utgångsläge. Jag har sett exempel på det, särskilt inom Försvarsmakten, där ledarskapet ofta fungerar väldigt bra.
Vilka är dina tre bästa tips till chefer i offentlig sektor som vill skapa en bra kultur och en trygg, hållbar arbetsmiljö?
Det allra viktigaste är psykologisk trygghet – det finns mycket forskning som visar att om människor upplever psykologisk trygghet, så fungerar gruppen automatiskt bättre. Utöver det vill jag lyfta fram ett empatiskt ledarskap, där man känner igen och bekräftar sina medarbetare, och att arbeta aktivt med sammanhållning. Så: psykologisk trygghet, bra ledarskap och stärkt sammanhållning – det är de viktigaste punkterna när det gäller krisstöd.
"Det viktigaste är att folk känner sig trygga och att man är noggrann med sammanhållning och samhörighet. Det sociala stödet är det viktiga
Per-Olof Michel höll en föreläsning på temat 23 april 2025. Du som är medlem kan se den i efterhand. Logga in för att se filmen.
Mer på samma tema
Om Per-Olof Michel
Per-Olof Michel har lång och gedigen erfarenhet inom krisområdet. Han är legitimerad läkare med specialistexamen i psykiatri och docent i katastrofpsykologi. Han har varit försvarsöverpsykiatriker/överstelöjtnant i Försvarsmakten i 13 år, tidigare programdirektör för Kunskapscentrum för katastrospsykiatri (KcKp) vid insitutionen för neurovetenskap vid Uppsala Universitet, och senior researcher vid Nasjonalt kunnskapssenter för vold og traumatiskt stress (NVKVTS) vid Universitetet i oslo, samt tidigare anställd vid Region Värmland på Centrum för klinisk forskning och utbildning.
Han har också varit krisstödsansvarig vid svenska civila stödinsatser utomlands, dels under tsunamin i Sydostasien årsskiftet 2004-2005 samt vid hemtagningen av svenska medborgare i samband med Libanonkriget i juli 2006.