Varannan mediechef utsatt för hot eller hat
Utbredd utsatthet
Hot och hat mot mediechefer är en realitet i dagens svenska medielandskap. Medieledarnas snabbenkät, som skickades ut till Medieledarnas medlemmar och besvarades av 34 chefer under perioden 23 maj till 4 juni 2025, visar att 53 procent uppger att de blivit utsatta för hot eller hat i sin chefsroll de senaste två åren. Utsattheten är jämnt fördelad mellan kvinnor och män och förekommer på såväl stora som små redaktioner, i både storstäder och på mindre orter.
Om urvalet
Urvalet är begränsat och svaren representerar en mindre andel av Sveriges mediechefer. Resultaten ska därför tolkas med försiktighet och kan inte generaliseras till hela branschen. Trots detta ger enkäten viktiga indikationer om problemområden, behov och erfarenheter som är relevanta för fortsatt arbete och diskussion i branschen.
Konsekvenser för arbetsmiljön
De vanligaste formerna av hot är skriftliga – exempelvis hatfulla kommentarer via e-post och sociala medier – men även verbala hot och i vissa fall fysiska trakasserier förekommer. Trots den höga utsattheten uppger en majoritet att de inte låter sig påverkas i sitt arbete, men var fjärde chef säger att hoten har påverkat deras yrkesutövning i viss mån, till exempel genom självcensur eller att undvika vissa ämnen.
Behov av stöd och verktyg
Stödet från arbetsgivaren varierar. Fyra av tio chefer har fått stöd efter att ha blivit utsatta, men många efterlyser tydligare rutiner, utbildning och lättillgängliga verktyg för att hantera hot och hat. Bland annat lyfts Prevents kostnadsfria verktyg och checklistor fram som viktiga resurser, men behovet av ytterligare insatser är tydligt.
"Att så många chefer utsätts för hot och hat är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som riskerar att påverka både ledarskap och journalistikens oberoende. Vi ser att det finns ett stort behov av att stärka stödet till chefer och att branschen arbetar mer systematiskt med frågan," säger Felicia Ferreria, Medieledarnas ordförande.
Verktyg och stöd för att hantera hot och hat
För att stärka arbetsmiljön och öka tryggheten på redaktionerna har Prevent, i samarbete med bland annat Medieledarna och andra branschaktörer, tagit fram flera verktyg och övningar för att hantera hot och hat. Dessa inkluderar checklistor, handlingsplaner, övningar och stöd för att föra öppna samtal om hat och hot på arbetsplatsen. Verktygen är fritt tillgängliga och kan användas för att stärka både det förebyggande och akuta arbetet på redaktionen.
Läs mer: Prevent – hantera hot och hat på redationen.
Vill du komma i kontakt med Medieledarna?
Ta kontakt med Felicia Ferreira, ordförande
📧 info@medieledarna.se