Fler nyheter
Sveriges Skogstjänstemannaförening 9 april 2025

Förbundsrådet 27 mars 2025

Ta del av vår ordförande, Thomas Esbjörnssons, rapport och reflektioner från förbundsrådet den 27 mars.

Jag var ensam deltagare från SSF på det senaste förbundsrådet vilket var lite tråkigt när vi har rätt att ha tre deltagare med men ibland stämmer det helt enkelt inte i kombinationen med vårt ordinarie arbete.

Förbundsordförande Andreas Miller inledde med att hälsa oss alla välkomna och informerade också att det aldrig varit så många deltagare på ett förbundsråd tidigare, 59 st, rekord!

Han berättade vidare att han senaste veckan hade besökt Ledarna inom kost och närings kostdag. En mässa som de håller varje år och som blivit den enskilt viktigaste mässa som alla som jobbar med kost och kosthållning inom skolor och regioner besöker varje år. Han skulle gärna se att fler branschföreningar har liknande event där det visas upp att vi är branschledande och att besökarna känner att det här är en viktig mötesplats.

Ett Ledarna! Det är något man jobbar mycket med och där det görs mycket för att alla branschföreningar ska samarbeta mer med varandra, FUF (Förstärkt och Utvecklad Föreningsservice) är ett led i det arbetet och där har man skapat en plattform för alla som är med i FUF:en att lätt ta del i vad varje branschförening jobbar med och kan också samarbeta med inbjudningar till digitala seminarier mm. Det finns en risk med det här och det är att branschernas egna identitet suddas ut och det blir viktigt att Ledarna centralt värnar om det branschspecifika varje förening har.

Ledarnas VD, Martin Fridolf redogjorde återigen om att vi aldrig varit så många som vi är nu och fortsatte med att redovisa hur medlemsärendena som kommer in till Ledarna ser ut just nu. Från att under början av förra året framförallt ha handlat om uppsägningar och avgångar så handlar de mer om att tolka anställningsavtal igen och det är ett bra tecken på var utvecklingen är på väg.

Förbundsrådet gick sen över till att redovisa hur beslutade motioner och arbetet med genomförande av dem fortskrider. Vidare arbetas det med att ta fram ett nytt förbundspolitiskt program som ska läggas fram vid kongressen 2026. Alla branschföreningar kommer att bli delaktiga genom intervjuer mm.

Höjdpunkten på dagen var dock Petra Lundh, Rikspolischef. Ledarna är duktiga på att få tillgång till bra talare med intressanta ämnen. Hon är chef i en organisation med 40 000 anställda och hon började med att berätta om hur hon hade gjort för att komma in i jobbet på ett bra sätt. Hon ägnade mycket tid med att resa runt i landet och besöka organisationen lokalt för att förstå hur man arbetar idag. Hon fick en bra bild av vad som fungerar bra men också av vad som inte fungerar bra. Polisen har varit alldeles för detaljstyrd och det är något hon har börjat ändra på och det fortsätter.

Behovet är att kunna samarbeta, inte att följa allt på detaljnivå, för att kunna åstadkomma att det blir fler poliser ute som syns.

Hon redovisade också om hur brottsutvecklingen ser ut och framförallt gängbrottsligheten som idag i Sverige är störst i Europa från att ha varit minst i början av 2010-talet. Det här enligt henne det enskilt största hotet mot demokratin eftersom det är stora pengar som driver brottsligheten och i takt med att gängen får större ekonomi så kan man också infiltrera företag och påverka ledningar. Korruptionen i Sverige ökar hela tiden.

Det finns idag 14000 aktiva gängkriminella och ca 48000 som har nära kopplingar till gängen. Gängen är idag uppbyggda med företagsstrukturer och ledningarna sitter utomlands. De hundra högst uppsatta i gängen är spridda i 57 olika länder och de flesta i länder där Sverige inte har utlämningsavtal. Det gör att det är väldigt svårt att komma åt ledarna och det man kan jobba hårdare med är att göra det svårt för gängen att rekrytera nya.

Hon riktar också en uppmaning till oss som ledare att vi genom våra företag och företagsledningar ska hjälpa till mer, dels genom att hjälpa till med att anställa unga som suttit av sitt straff så att de inte faller tillbaka till brottslighet igen, men dels också genom att göra mer drogtester på företagen. Det är trots allt köparen av droger som driver verksamheten framåt och det är där vi kan vara med och hjälpa till att bromsa.

Thomas Esbjörnsson