Fler nyheter
Sveriges Skogstjänstemannaförening 4 april 2022

Inlägg från Andreas blogg

Andreas Miller, vår förbundsordförande, skrev i sin blogg den 3:e februari det här inlägget:

Nej – jag kan inte ta hänsyn till att du skaffat hund.

Att jobba hemifrån är ingen rättighet!

3 februari 2022/30 Kommentarer/i chef /av Andreas Miller

Idag beslutade regeringen att restriktionerna kommer att släppa den 9 februari och därmed även uppmaningen att jobba hemifrån. Hur ska vi nu göra framåt, fortsätta på distans eller återvända till kontoret? Jag träffade en framgångsrik chef som var så innerligt trött på distansarbete och alla dess negativa konsekvenser. Hen sällade sig verkligen inte till hyllningskören för distansarbete.

– Visst vi har drivit verksamheten digitalt och det har rullat på, men innovationen och den kreativa processen har stannat av.

Inte nog med det. Hen upplever att de två åren på distans har börjat odla fram en ny norm att chefen ska visa hänsyn för alla tänkbara familjesituationer. Medarbetare har köpt hus långt från kontoret, andra har skaffat hund och andra tycker det är så skönt att slippa pendla.

– Stopp och belägg. Jag är chef för en verksamhet och vi måste tillsammans ha fullt fokus på verksamhetens utveckling. Jag tänker inte, och jag kan inte ta hänsyn till alla hundar och husköp, säger chefen som jag fikar tillsammans med.

Utgångläget för den här chefen framåt är att medarbetarna jobbar på kontoret med möjlighet till distansarbete. Men det är inget fritt val utan måste motiveras, stämmas av med chefen och vara för verksamhetens bästa och inte det bästa för valpens utveckling.

Många är de chefer som brottats med hybridledarskap under pandemin. De har en grupp medarbetare som inte kunnat jobba hemifrån och som i vissa delar fått täcka upp för andra som jobbat på distans. Det har skapat skav och friktion i verksamheten och stora utmaningar för många chefer. De längtar efter att detta ska vara över.

Det är det här det kommer att handla om ett tag framåt. Hur ska vi ha det, ska det vara tillåtet att jobba hemifrån? Är det en rättighet? Eller är det en förutsättning för företag att kunna vara attraktiva i framtiden? Personligen tror jag att det är viktigt att man lyfter frågan i företagen och värderar båda sidor, både företagens och chefernas krav men också medarbetarnas krav för att få vardagen att fungera. Ska vi kunna rekrytera medarbetare framåt så går det inte att undvika den här frågan nu. Det blir intressant framåt att få ta del av hur man löser det här inom skogsnäringen.

Thomas Esbjörnsson