Fler nyheter
Sveriges Skogstjänstemannaförening 24 oktober 2022

Nordic forestry 2022

Detta år stod ST som värdar för NF årsmöte och platsen för detta kunde inte valts bättre! På Höga kusten med start vid hotellet vid bron på norra sidan av Ångermanälven.

25–28 augusti Höga Kusten Sverige

Den 25 augusti anlände deltagarna från både Finland, Danmark och Sverige till Hotell Höga kusten där deltagarna bjöds på middag och inkvartering och en god natts sömn.

Dag två hölls så årsmötet och där varje land fick redovisa hur läget just nu är i respektive land.

Slående är att vi har samma agenda i respektive land och vi står inför väldigt lika utmaningar framöver. Konjunkturen har påverkat oss alla i positiv riktning, men nu väntar en något bistrare framtid konstaterades! Påverkat av världsläget med oro och krig, energifrågan som stora frågetecken. Mötet förlöpte och allt i god ordning.

Dag två fortsatte med visning av hotellets egen energiförsörjning med vindsnurra uppe på berget där hotellets chef visade oss runt och berättade hur allt började och nuläget.

Vi fick också en busstur och en uppskattad visning och ginprovning vid världen bästa (enligt de själva med utmärkelser) gin destillery Hernö Gin.

Dag tre den 27 augusti startade med frukost och därefter busstur och guidning vid en stor hemlig anläggning (på 1970-talet) nämligen Hemsö fästning som skulle försvara oss mot angrepp från öst.

SSFnytthemso2048x1152standard.jpg

Fästningen var insprängd i berget och var bestyckad med tre stora artilleripjäser med en räckvidd av cirka 20 kilometer ut mot havet. Dessutom ett antal luftartelleripjäser för försvar från luften.

Fästningen är atomsäkrad och rymde uppemot 200 man med egen försörjning. Allt ifrån sjukhus med kirurger, tandläkare eget kök, värme, ventilation m.m.

I dessa tider blev vi alla påminda om att detta faktiskt tragiskt nog kan bli verklighet igen med det som händer just nu i världen.

På eftermiddagen avslutades mötet med en ny bussresa till det vackra Nordingrå (Hjärtat av Höga kusten) med en visning av ”Mannaminne” i Häggvik. Ett turistmål som Konstnären Anders Åberg tillsammans med sin fru Barbro byggt upp under en 30-årsperiod med hotell och kafé med ett 50-tal konstnärliga byggnader. Värt ett besök när ni nästa gång har vägarna förbi Höga kusten!

Hela Nordic Forestry mötet avslutades med middag där presenter och gåvor delades ut till arrangörer och deltagare!

Vid pennan – Martin Norberg