Fler nyheter
Sveriges Skogstjänstemannaförening 7 december 2020

Skogen på allas agenda, i Sverige och Europa

För den uppmärksamme går det att märka att det inte råder någon lugn och ro i det skogspolitiska landskapet. Det är upptrappning igen.

Världen ska bli fossilfri och samtidigt ska vi förbruka mindre resurser, genom att återanvända saker flera gånger. Skogen ska skötas uthålligt och med god biologisk mångfald. Vi skogsmänniskor vet väl ganska bra hur det ska gå till med all rimlighet. Det spelar mindre roll tycks det verka. I produktionsskogsbruket finslipas det på optimala lösningar för att det som är effektivt, ska bli ännu mer rationellt. Det skapas schablonlösningar för skogsbruksåtgärder, som löper som oljade blixtar genom det digitala skogsbrukandet. Utanför i den ”övriga världen” jobbar starka krafter för att skogen ska gå åt motsatt håll. Inga enkla lösningar, utan tillståndsplikt och dialog inför alla ingrepp i skogen, det som vi kallar skogsskötsel.

Att skogen är en viktig del av lösningen på framtidens utmaningar, det är politiken mer och mer stabiliserad kring, men vägen dit är inte rak.

Vi skogsmänniskor lär behövas, för det kommer bli många arbetstillfällen inom byråkratin och kommunikation i vårt kära skogsbruk

Mårten Gustafsson