Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 maj 2023

Azra Osmancevic: För mig handlar framgång om känslan

Azra Osmancevic toppar 2023 års lista över Framtidens kvinnliga ledare: Oerhört hedrande och roligt! Men det är ett mångårigt teamwork bakom utmärkelsen. Jag har fått växa som ledare i många bolag, säger hon.
Azra Osmancevic. Foto: Karina Ljungdahl.

Till vardags är Azra Osmancevic affärsutvecklingschef på Viaplay och medgrundare till legal tech-bolaget Justic.

Under en utbildning i musikproduktion fängslades hon av kursen i immaterialrätt och blev advokat. Efter tingsmeritering och några år på advokatbyrå blev hon bolagsjurist på MTG, men bytte snart till mer strategiska och operativa roller. Det är sex år sedan, MTG är nu Viaplay och Azra Osmancevic leder affärsutvecklingen.

– Det handlar om att öka intäkter och skapa tillväxt på ett hållbart sätt.

Samtidigt har hon återvänt till juridiken som medgrundare till legal techbolaget Justic.

– Vi vill demokratisera juridiken och ge alla, oberoende av inkomst och bakgrund, tillgång till juridisk rådgivning.

Heltidsjobb, en startup, mentorprogrammet Femtorship, två småbarn, ett antal investeringar som affärsängel. Azra Osmancevic har en del att stå i.

– Jag har gjort mina hundår och blivit bra på att prioritera. Jag vet nu vilken 20-procentig insats som ger 80 procent av resultatet. Så jag hämtar på dagis klockan 16. Det är viktigt för mig att visa mina döttrar att man kan kombinera karriär och familj utan att kompromissa med sitt välmående.

Hennes röda tråd är hållbarhet och inkludering, att tillgängliggöra vad helst hon nu arbetar med för många.

– Jag har en ganska aktivistisk approach, och vill förändra bilden av framgång. För mig är framgång en känsla, när jag har flow och mitt syfte och min passion överensstämmer med det jag gör, snarare än titlar och positioner.

Två femminutersmeditationer om dagen är viktiga andningspauser.

– Jag har en app. I början var det svårt att dämpa bruset i huvudet, jag gick igenom inköpslistan i stället. Men till slut går det att stilla tankarna.

Alltför många ledare tappar det mellanmänskliga när de stiger i hierarkierna, tycker hon.

– Jag vill ha en chef som varken tummar på resultat eller medmänsklighet. Vi måste göra ledare mer humana igen.

Azra Osmancevic

Ålder: 35.
Gör: Head of Business Development Content, Viaplay Group, och medgrundare Justic.
Bor: Vasastan, Stockholm.
Familj: Sambo Johan Franzon, döttrarna Juni (4) och Hèrmine (1,5).
Så många rapporterar till Azra: 10 direkt.
Karriär: Juristexamen, Stockholms universitet. Tingsmeritering vid Stockholms tingsrätt. Advokat på bland annat Mannheimer Swartling, chefsjurist på Qryptone Music Group. Styrelseuppdrag i flera bolag. Grundare av mentorskapsprogrammet Femtorship och ängelinvesterare.

Juryns motivering till förstaplatsen på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2023:

Årets vinnare är en chef med många järn i elden. I rollen som chef fokuserar hon på det mellanmänskliga och hon vågar utmana den rådande bilden av ett framgångsrikt ledarskap. Hon leder komplexa projekt och tar höjd för mångfald och jämställdhet både bakom och framför kameran. Utöver att ta Nordens största strömningstjänst ut i världen, är hon även medgrundare till ett digitalt legal tech-bolag som tillgängliggör juridiken för allmänheten. Hon har också startat ett mentorskapsprogram för att stärka unga kvinnor. Hon är en uppskattad talare, ryggar inte för att förklara det komplexa och delar frikostigt med sig av sin kunskap.