Fler nyheter
Medlemsnyhet 11 maj 2021

Evelina Lindgren: Det finns inget alternativ till hållbarhet

Evelina Lindgren jobbar för att både medarbetare och leverantörer ska vara hållbara. Hon tar andraplatsen på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2021.
Evelina Lindgren. Foto: Julia Sjöberg.

Som vd i ett tillväxtbolag är grunden det viktigaste du har att jobba med och för Evelina Lindgren, vd på Apak, är grunden miljö och hållbarhet. Det handlar om affärsöverlevnad, men inte enbart, menar hon.

– Jag tycker att företag har ett samhällsansvar. Vi har möjligheten att driva utvecklingen, ibland snabbare än vad politiker kan göra.

Hållbarhet är också ett sätt att säkra den långsiktiga lönsamheten.

– De verksamheter som inte är hållbara i dag kommer att behöva ställa om. För mig har det varit viktigt att ha fokus på de riktigt långsiktiga frågorna, vi gör hellre investeringar i dag än om tio år. Och om vi överhuvudtaget ska ha en framtid finns det helt enkelt inget alternativ. 

Evelina Lindgren tog över vd-stolen på familjeägda Apak 2015. Intresset både för hållbarhet och för att driva företag kommer från familjen och uppväxten.

– Fokuset på utveckling och transformation gör att jag huvudsakligen sysslar med att lägga strategier och jobba med organisationskulturen. Min drivkraft är att skapa en arbetsplats där människor trivs, mår bra och har roligt, samtidigt som vi har tillväxt och lönsamhet. 

Företagarmentaliteten som hon växte upp med kommer väl till pass.

– Jag drivs av att driva bolag. Det här är en traditionell bransch men jag ser att jag med min entreprenörsanda har möjlighet att förändra och påverka framtiden.

Evelina Lindgren

Bor: Lägenhet i Göteborg.
Familj: Sambo.
Utbildning och karriär: Utbildad i ekonomi och marknadsföring vid Göteborgs universitet och Högskolan Väst. Olika positioner på Apak. Vd sedan 2015.

Evelina Lindgren placerar sig på andra plats på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2021. Ur juryns motivering:

Hon leder ett bolag som skräddarsyr framtidens förpackningar. För vd:n Evelina Lindgren ska även medarbetare och leverantörer vara hållbara. Hon skapar förändring och förbättring och duckar inte för utmaningar.