Fler nyheter
Medlemsnyhet 11 maj 2021

Nazanin Nematshahi: Lyckade chefer föder andras passion

Med mångfald som strategi bygger hon framgångsrika team som tar kunderna framåt i digitaliseringen. Nazanin Nematshahi placerar sig på tredje plats över Framtidens kvinnliga ledare 2021.
Nazanin Nematshahi. Foto: Karina Ljungdahl.

Som nybliven försäljningsdirektör på Microsoft är hennes uppdrag att driva digitaliseringen framåt. För Nazanin Nematshahi är det här en möjlighet att vidareutveckla sina framgångsrika ledarskapsmetoder som bygger på mångfald.

– Det roliga med Microsoft är att det är ett företag som ligger långt framme och där framgång även mäts på mjuka värden och det passar mig.

På sin förra arbetsplats Dell Technologies, där hon var den yngsta personen någonsin i ledningsgruppen, fick hon möjlighet att bygga upp sitt eget team. Det tog lite tid att rekrytera en grupp med hälften kvinnor, där medlemmarna också representerade olika utbildningsnivåer, samhällsgrupper och kulturer. Men väl på plats blev teamet det högst presterande i västra Europa två år i rad.

– Breda team ger bättre resultat. Som ledare handlar det om att coacha och underlätta. De ledare som lyckas är de som förmår möta och föda passion.

Nazanin Nematshahi menar att det behövs ett kulturskifte.

– Ledarskapet har gått från att handla om att utöva makt till ett ledarskap där individer erkänner att de inte har all kunskap men vill lära sig tillsammans med teamet. När människor säger upp sig lämnar de inte företag, de lämnar chefer. Den nya generationen medarbetare kommer inte att följa ledare som inte är autentiska eller utövar ett värdebaserat ledarskap.

Nazanin Nematshahi

Bor: Kungsholmen, men snart Sollentuna.
Familj: Man och liten dotter.
Utbildning och karriär: Master i ekonomi samt Cass Business School, customer care på Nordnet bank, account manager, account executive samt sales manager på Dell. Försäljningsdirektör för segmentet small, medium and corporate på Microsoft Sverige sedan våren 2021.

Nazanin Nematshahi placerar sig på tredje plats på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2021. Ur juryns motivering:

Nazanin Nematshahi vill att fler kvinnor tar steget in i it-branschen. Hon har bevisat att mångfald bygger effektiva team, som i sin tur gör företagets kunder framgångsrika på sin digitaliseringsresa.