Fler nyheter
Medlemsnyhet 10 maj 2022

Jenny Jonsson: Mitt ledarskap har det bästa av två kulturer

Jenny Jonsson förenar svenskt och amerikanskt ledarskap och nu prisas hon som Framtidens kvinnliga ledare 2022.
Jenny Jonsson. Foto: Karina Ljungdahl.

Född och uppvuxen i Seattle, med en svensk pappa och en amerikansk mamma, flyttade Jenny Jonsson till Sverige 2017. Familjeföretaget Byggvesta skulle bygga hyresrätter i Rinkeby, och hon och hennes mamma ville starta ett kvinnokooperativ i området.

– Vi spenderade ett år i Rinkeby, och efter många diskussioner med lokalbefolkningen kom vi tillsammans fram till att det behövdes en plats för kvinnor att komma ut i jobb och få ledarskapsträning, säger Jenny Jonsson.

Hon blev medgrundare och ordförande i Yalla Rinkeby, ett socialt projekt finansierat av Byggvesta, för kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden.

– Vi ville göra mer än att bara bygga bostäder, och även visa andra bolag att det lönar sig att investera långsiktigt. När kvinnorna får ett sammanhang mår de bättre, vågar mer och deras barn blir stolta. Det påverkar hela samhället.

Som delägare och ägarrepresentant i Byggvesta genom moderbolaget Bansvik Holding drev Jenny Jonsson på kring sociala satsningar. När Byggvesta skulle rekrytera en ny vd ville styrelsen se henne på posten.

Efter långt övervägande antog hon utmaningen, och i april 2020 klev hon in som vd.

– Jag har försökt behålla lite av det amerikanska i mitt ledarskap – att ta mer plats, våga sticka ut och vara annorlunda. Men jag har också tagit till mig det svenska, att till exempel vara ödmjuk och ta input från hela gruppen innan beslut fattas. Jag tror det har hjälpt mig att ha det bästa av två kulturer i mitt ledarskap.

För Jenny Jonsson är det viktigt med självreflektion och att vara medveten om vilka beteenden som skapar en bra ledare.

– Jag strävar efter att vara mig själv som ledare. Jag drivs av att skapa en tydlig vision och kultur där medarbetarna vågar kliva fram och ta plats. Att bygga team som jobbar effektivt, men där medarbetarna har roligt på vägen.

Nu står Byggvesta inför en tillväxtresa. Jenny Jonsson vill behålla familjekänslan i bolaget.

– Vi ska fortsätta ha högt i tak, alla ska kunna säga vad de tycker och våga utmana. Det är viktigt att varje individs styrkor lyfts fram och att vi har en stark samarbetskultur.

Jenny Jonsson

Gör: Vd ByggVesta och medgrundare Yalla Rinkeby
Ålder:
31
Bor:
Stockholm
Karriär och utbildning: Företagsekonomi vid University of Southern California. Senior affärsanalytiker och managementkonsult vid BTS. Direktör för strategisk utveckling i Bansvik Holding. Styrelsemedlem i Young Presidents Organization.
Så många rapporterar till Jenny: 5 direkt, cirka 55 i organisationen

Jenny Jonsson är utsedd till Framtidens kvinnliga ledare 2022. Juryns motivering:

Årets vinnare arbetar för integration och hållbara bostäder i utsatta områden, vilket visar på stort socialt engagemang. Hon lyckas ta det bästa från sina år som managementkonsult i USA till fastighets- och byggbranschen i Sverige och är mångkulturell isitt ledarskap. Detta ger Jenny Jonsson en förstaplats bland Framtidens kvinnliga ledare 2022.