Fler nyheter
Medlemsnyhet 9 december 2021

Volvo införde digitala skyddsronder

När arbetet flyttade från kontoren till hemmen följde arbetsgivarnas arbetsmiljöansvar med. Hur har det här påverkat arbetsmiljöarbetet?
Mikael Wennergren, fackrepresentant för Ledarna på Volvo.

Ledarnas fackrepresentant Mikael Wennergren på Volvo företräder medlemmar från första linjens chefer i fabriker och verkstäder till tjänstemän i ledarpositioner. I arbetet ingår bland annat att företräda vid förhandlingar och också att ge chefsrådgivning. Dessutom är han nationellt huvudskyddsombud för Volvo i Sverige.

– I mars 2020 stängdes verksamheten i sex veckor, men efter detta har produktionen varit igång som vanligt. Medan de flesta tjänstemän kunde arbeta hemifrån behövde chefer i tillverkningen befinna sig ute i fabrikerna.

Efter en första ganska jobbig period där en del upplevde problem med kommunikation, föll arbetet på plats. En del skyddsombud fick tänka nytt och införde digitala skyddsronder. Företaget såg till att de som ville fick hem kontorsmöbler, och den som absolut inte kunde jobba från hemmet fick tillträde till kontoren.

Sedan början på oktober 2021 återgår fler och fler till kontoret igen.

– I dag jobbar i stort sett alla från sina ordinarie kontor, åtminstone någon dag
i veckan. På de ställen där människor känner sig oroliga har man gjort scheman så att vissa är inne i början av veckan och andra i slutet.

Just nu håller Volvo på att bygga om flera av sina kontor och man passar på att skapa flexkontor och aktivitetsbaserade arbetsplatser.

– Vi har sett att hemarbetet fungerar och folk trivs med att kunna vara flexibla. Nu försöker vi hantera alla typer av önskemål från personalen i samråd med närmaste chef. Vi ser att många yngre tycker att det är bra att kunna jobba hemifrån. De som trivs med många sociala kontakter kan välja kontoret.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2021.

Läs mer om arbetsmiljö, hemarbete och återgång

Chefsintervju: Vi behåller det bästa från tiden på distans

Återgång till kontoret? Så tar du hand om olika upplevelser

Arbetsmiljö – en översikt

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!