Fler nyheter
Nyhet 1 december 2023

Petra Brask: Hemligheten bakom framgångsrik prioritering

Inspiration i advent. I en tid när arbetsliv och vardagsliv ofta kolliderar, blir förmågan att prioritera och fokusera allt viktigare. Ta hjälp av Petra Brask, författare och rådgivare inom prioritering.
Petra Brask är en av Ledarnas adventsvärdar 2023.

Petra Brask är känd talare, författare och rådgivare inom prioritering, och en verklig inspirationskälla om du som chef strävar efter att bemästra prioriteringskonsten.

Petra Brasks webbinarium om konsten att prioritera effektivt finns i Ledarnas digitala utbud. Det tar upp hur du som chef ska ta kontroll över tid och arbetsuppgifter.

– En central princip är att skilja på vad som är viktigt och vad som är bråttom. Många hamnar i fällan att hantera brådskande uppgifter som kanske inte är särskilt viktiga. Jag använder ofta modellen ”Viktigt vs bråttom” för att identifiera uppgifter som både är viktiga och har en tidspress, säger Petra Brask.

Effektiv möteskultur

Nyckeln till en effektiv möteskultur är att ifrågasätta mötets nödvändighet. Många möten kan ersättas med e-post eller korta diskussioner. När möten är oundvikliga är det viktigt med en klar agenda och tidsram. Att använda teknik för att övervaka och begränsa mötestid är också värdefullt.

En annan utmaning är balansen mellan att stötta medarbetare och att skapa tid för egna prioriteringar:

– Det är en vanlig utmaning för chefer. Ett sätt är att ha dedikerade tider för att träffa medarbetare och diskutera deras arbete, vilket hjälper dem att prioritera och få råd. Samtidigt är det viktigt att sätta gränser och tydligt kommunicera när du är tillgänglig för att undvika konstanta avbrott, säger Petra.

Hur prioriterar Petra vardagen?

– Mina ”fem ben” är familj, lärande, hälsa, relationer och njutning. Det är grundpelarna i mitt liv som jag prioriterar för att hålla balansen och må bra, både i arbete och privatliv.

Ledarnas adventsvärdar. Varje vecka i advent publicerar vi tips och inspiration från fyra aktuella profiler inom ledarskap. Håll utkik på ledarna.se eller i våra sociala kanaler.

Andra artiklar med adventsinspiration


Läs mer om medlemskap i Ledarna. Förutom kurser och webbinarier ingår bland annat inkomstförsäkring, avtalsgranskning och karriärrådgivning i medlemskapet.