Bli skärmsmart – samla hjärnpoäng

Samla hjärnpoäng – arbeta skärmsmart med minnesmästaren och författaren Mattias Ribbing.

Anta olika utmaningar och samla poäng på två nivåer. Fem poäng om du klarar grundnivån och ytterligare fem poäng om du väljer mästarnivån. Vilken poäng kommer du upp i?

Hjärnpoäng – gör så här

Skriv ut och sätt ett kryss i rutan för varje poäng du uppnår. Gör testet flera gånger för att se din utveckling.

Grundnivå

tabell-poangjakt.jpg

 • Vi börjar med att strukturera upp din arbetsyta. Det spelar ingen roll om du sitter vid köksbordet eller vid ett skrivbord. Din första utmaning är att städa bordet. Därefter skaffar du fram ett block med post-it-lappar som du kan använda när du gör dina enpunktslistor.
 • Det första krysset får du när du tittat på avsnittet av Din chefshjärna om enpunktslistan. Avsnittet hjälper dig att hålla fokus under dagen, med hjälp av en post-it-lapp.
 • Nu är det dags att omsätta det du lärt dig i praktiken. Du kan givetvis behålla dina vanliga att göra-listor, men se till att ha dem undanstoppade utom synhåll. Det kan bli stressande att samtidigt ha alla vanliga punkter på att göra-listan synligt. Nu börjar den stora utmaningen för dig som chef. Nämligen att sålla bland alla viktiga uppgifter och prioritera en av dem. Genom att formulera uppgiften i huvudet redan innan arbetsdagen börjar, blir det enklare.
 • Ett kryss i den andra rutan får du när du använt enpunktslistor under två dagar. Tänk på att detta är ett verktyg som gör dig mer flexibel, inte mindre, samtidigt som du har vässat dina prioriteringar.
 • Starta två dagar i rad med att först göra färdigt en viktig uppgift innan du kollar e-posten. Därefter får du ett kryss i den tredje rutan. Du kommer att märka att det blir lättare att få prioriterade saker ur vägen snabbt. Annars blir effekten att du skjuter upp det som egentligen är viktigast, vilket kan bli onödigt stressande.
 • Tillhör du dem som aldrig kan släppa inkorgen? Visst är det viktigt att ha koll på sin e-post. Men som chef är det ännu viktigare att vara fokuserad i mötet, att faktiskt läsa den där rapporten eller lyssna på medarbetaren. Du får ett kryss i den fjärde rutan efter att sett avsnittet om hur du blir inkorgens mästare.
 • Nu är det dags att omsätta kunskaperna i praktiken. Stäng av notifikationerna och få ditt femte kryss.

tabell-poangjakt.jpg

Mästarnivå

 • För att nå fullt fokus i ett möte, placera mobiltelefonen i ett annat rum för att undvika att bli störd. Är det ett längre möte, se till att ni tar en paus. För ditt första kryss på mästarnivå gör du det vid två tillfällen.
 • Att jobba fokuserat och ostört är en konst. Men när du får upp vanan, kommer du att märka hur smidigt det blir. För ditt andra kryss, se avsnittet om att få tuffa uppgifter gjorda och lär allt om pomodorometoden.
 • Pröva pomodorometoden och gör den sammanlagt fyra omgångar för ditt tredje kryss. Antingen vid ett tillfälle eller utspritt under flera dagar.
 • Inspireras av avsnittet om hur du minns rapporterna du läser. Som chef händer det ofta att du matas med underlag, rapporter och dokument som snabbt faller i glömska. Vad var egentligen viktigt? Använd pomodorometoden när du läser rapporter vid två olika tillfällen. Nu får du ett fjärde kryss.
 • Du har nu fått lära dig olika knep för att fokusera bättre, prioritera och få saker gjorda. Då kvarstår knepet som gör att du väcker din kreativitet. Det är lätt att hämmas av att allt ska bli så perfekt.
 • Ditt femte kryss får du efter att ha testat knepet att väcka din kreativitet på 5 minuter. Sätt äggklockan, börja producera och märk att du plötsligt kommit igång. Oavsett om det är en administrativ syssla eller att börja skriva på en rapport. Nu har du verkligen aktiverat din chefshjärna!

Skapa en meningsfull chefsvardag och nå effekt i det du gör med hela webbserien Din chefshjärna 2.0.

Om skärmsmart och Mattias Ribbing

Att vara chef innebär att du konstant måste prioritera. Genom att arbeta skärmsmart identifierar du smarta arbetssätt som ger dig förutsättningarna att nå fokus i vardagen. Med hjälp av webbserien Din chefshjärna 2.0 får du enkla övningar och tips om hur du kan optimera arbetsdagen.

Poängutmaningen är framtagen av Mattias Ribbing för Ledarnas medlemmar och han har utgått ifrån råd och tips i sin bok Skärmsmart.