Årets Innovativa Ledare 2019

Jessica Nordlander är Årets Innovativa Ledare 2019!

På Chefgalan den 19 mars utsågs Sveriges bästa chefer i sju olika kategorier. Priset Årets Innovativa Ledare delades ut av Ledarna till vinnaren Jessica Nordlander, chief digital officer, STS Education.

Motivering

”Det är lätt att vara innovativ i en ny digital organisation, men det verkliga testet för en ledares förmåga är att omvandla en anrik analog rörelse. Det kräver mod, eftertanke och en vilja att försöka utan att förstöra, och att förstärka och frigöra allt det goda i organisationen och medarbetarna. Allt det har denna ledare visat prov på, samtidigt som hon reflekterar kring vad ledarskap är idag, vad vi kan lära oss av det förgångna och vad som är värt att ta med sig in i framtiden.”

– Fler företag måste våga skapa rum för innovation som ju är motsatsen till effektivitet. Jag brinner för att testa nya frågor och våga misslyckas. Många chefer och ledare behöver verktyg för att kunna hantera detta i organisationen och jag är stolt över att mitt ledarskap lyfts fram som föredöme, säger Jessica Nordlander.

Pressmeddelande: Jessica Nordlander är Årets Innovativa Ledare 2019

Porträtt Jessica Nordlander, Andreas Miller och David Sundin.

Jessica Nordlander, Andreas Miller och David Sundin under Chefgalan. Foto: Karina Ljungdahl.

Jessica Nordlander, chief digital officer, STS Education

Övriga nominerade 2019

Anneli Franzén, enhetschef äldreomsorg, Partille kommun

Juryns motivering

”Denna ledare släpper aldrig någonsin de boendes välmående ur sikte. Hon hämtar idéer där det är meningsfullt, oavsett om det är metoder som hon hittar i Japan eller robotdammsugare på Elgiganten. Hon vågar prova nytt och drar sig inte för att ompröva sina teser om saker inte funkar. När andra talar om att bli en svensk förebild i världen, gör hon det bara – en konkret, tydlig, varm och innovativ ledare i vården.”

Susanna Ståhl, director operations, Nordic Choice Hotels

Juryns motivering

”Den här ledaren motbevisar stereotypen av en innovativ ledare som den ensamma uppfinnaren. Här ser vi en hotellchef som förstår att skapa en ombonad, trygg miljö där människor, idéer och gäster trivs, och där de blir långvariga. Att hon lyckas syns i resultatet, i hennes förmåga att bjuda in personer med olika perspektiv och genom att ha bäddat för idéer som idag även fått genomslag på andra hotell.”

Fakta om Årets Innovativa Ledare


Ledarna vill med priset Årets Innovativa Ledare premiera och synliggöra chefer som på ett innovativt och visionärt sätt har arbetat för att utforska och anpassa ledarskapet och verksamheten till den nya globaliserade och digitaliserade värld och arbetsmarknad samt till de tongivande trender som kommer att skapa än mer omvälvande förändringar på längre sikt.

 • Pristagaren har agerat innovativt och kreativt i sitt ledarskap på ett sätt som både verkar för, och genomsyras av, de värderingar som ligger till grund för Ledarnas syn på ett gott ledarskap: hållbarhet, jämställdhet och mångfald.
 • Pristagaren har genom sitt ledarskap bidragit till verksamhetens framgång i en globaliserad och digitaliserad värld.
 • Pristagaren har på ett innovativt och visionärt sätt verkat för utvecklingen av chefers och medarbetares potential i denna nya värld.
 • Pristagaren leder medvetet med ambitionen att bidra till Sveriges fortsatta utveckling och konkurrenskraft.

Jury 2020

 • Andreas Miller, juryordförande, förbundsordförande, Ledarna
 • Jonas Hagelqvist, förbundsdirektör/vd, IKEM
 • Mala Chakraborti, Senior Advisor, Ericsson
 • Cecilia Åkerblom, ordförande, Authentic People
 • Carina Myrvang, Enhetschef Jobbtorg, Stockholms arbetsmarknadsförvaltningen och Årets Innovativa Ledare 2018
 • Per Grankvist, samtidsanalytiker och författare
 • Daniel Pettersson, Experis
 • Moa Vallgård,chef organisationsutveckling, SVT

Priset delas ut på Chefgalan, som arrangeras i mars varje år på Grand Hôtel i Stockholm. Chef är grundare av galan och samarbetar årligen med ett antal företag och organisationer, bland annat Ledarna, kring genomförandet. På grund av coronaviruset covid-19 ställdes 2020 års gala in och vinnarna i de olika kategorierna presenterades digitalt.

Läs mer om Årets Innovativa Ledare hos Chef