Att välja den rätta eller lätta vägen
Ica Försäkrings vd Caroline Farberger inleder vår intervju på ett kafé i centrala Stockholm med att tala om vägval. Hon är brutalt ärlig när hon sågar sitt tidigare liv, då hon levde som man och hette Carl.
Det är inte många veckor kvar på året, vädret har slagit om till det kompakta novembermörker vi är vana vid här uppe i norr. Caroline Farberger behöver inte tänka länge för att komma fram till sina bästa tips till chefer och ledare.
– Ledarskap handlar om att vara trygg i organisationens värderingar. För Ica handlar det om kärnvärderingarna enkelhet, engagemang och entreprenörskap, säger hon.
Hon pratar gärna om värderingsbaserat ledarskap. Organisationer och företag fattar mängder av beslut, ofta baserat på ekonomiska aspekter. Men vissa kan fattas utifrån en stark etisk kompass. De kanske varken är bekväma eller lätta att fatta.
Den etiska kompassen
Men då gäller det att värderingarna blir mer än ord på ett papper, och tas ut i vardagen och lever genom medarbetarna. Kunden ska känna igen varumärket och leveransen från alla bolagets kontaktytor. I detta fall både när du köper en liter mjölk och när du tecknar en hemförsäkring där skydd mot våld i nära relationer ingår i basförsäkringen.
– För oss var det självklart att hemförsäkringen skulle täcka in skydd mot våld i nära relationer. Om du ska välja till det, skapar du en tröskel, säger Caroline.
Caroline Farberger har från ett tidigt skede varit med om att bygga upp Ica Försäkring till ett bolag med över 200 000 kunder och en omsättning på över 800 miljoner kronor. Men då Ica är den största aktören inom dagligvaruhandeln är försäkringsdelen fortfarande en uppstickare.
– Du ska få ett likartat kundbemötande oavsett om du möter vår butiks-, försäkrings- eller bankverksamhet. Servicen ska vara lika hög, säger Caroline.
Hon har arbetat inom försäkringsbranschen i 25 år och kan den på sina fem fingrar efter att tidigare ha haft höga chefsbefattningar på Trygg-Hansa. Efter dubbel examen som både civilingenjör och civilekonom, började hon som managementkonsult på McKinsey. Då hette hon Carl, levde som man och hade ett mål i livet – att göra karriär.
– Jag jagade en målbild. En persona av att vara en framgångsrik företagsledare. Jag kodade av omgivningen för att se vilka beteenden som kunde hjälpa mig i karriären. Hur betedde sig cheferna högst upp i hierarkin? Så jag betedde mig, agerade och resonerade som dem. För att själv bli framgångsrik, säger hon självkritiskt.
Vikten av att vara autentisk
Råden hon delar med sig av idag var inga som Carl levde efter. Det var transitionen som konfronterade henne, vem var hon egentligen? Hennes manliga jag var inte särskilt grundad i sig själv. Och det var en rätt dramatisk insikt att inse att hon behövde leva som kvinna.
– Det har varit befriande för mig. Det kändes som att jag kunde kasta av mig masken. Våga vara icke-normativ. Jag har tidigare sökt en trygghet i att tillhöra en norm. Jag har anpassat klädstil, uttryckssätt och beteenden för att tillhöra normen. Känna trygghet och undgå kritik. Nu bottnar jag i mig själv och kan finna en trygghet i mig själv. Jag är stolt över att vara annorlunda, säger Caroline Farberger.
Våga vara sårbar och unik
Som man och i full färd med att klättra på karriärstegen såg Carl svaghet som något normbrytande. För Carl var machonormen stark och fanns med sedan barnsben. Där ingick inte att visa svaghet. Carl berättade inte när något var svårt på jobbet och fasaden var skapad. Som managementkonsult i början på 1990-talet förfinade Carl fasaden och anammade normerna.
– Jag klädde mig, betedde mig och pratade som de seniora gjorde. Under de åren var 80-timmarsveckor helt normalt, en naturlig fortsättning på studieåren då jag pluggade till dubbla examina parallellt, säger Caroline.
Innan fyllda 30 fick Carl sitt första chefsjobb på Trygg-Hansa med uppdraget att sätta upp företagets CRM-enhet. Hon förblev försäkringsbranschen trogen, men gjorde en avstickare till ett start-up-företag inom försäkringsbranschen under dotcom-boomen. Lejonparten av karriären har bestått av olika roller inom Trygg-Hansa, och Carl avancerade från produktchef till ansvarig för privatmarknaden innan karriärsteget till Ica Försäkring.
– Jag levde som en vit medelåldersman som rattade en verksamhet på Trygg-Hansa med 400 medarbetare och omsättning på 8 miljarder kronor. Det är ett stort ansvar och i efterhand inser jag att jag nog var rätt så självgod, säger Caroline.
Carl hade uppnått sitt mått på framgång. Och synen på ledarskap var att en ledare har starka åsikter om det mesta. Att inte visa svaghet var ett inpräntat beteende. Det var en maxad karriär, stundtals långt borta från hemmet och familjen fick stå åt sidan.
Ica-Jerry fick Carl att sänka garden
Så kom erbjudandet att bli vd för det då nystartade Ica Försäkring. En av de första som mötte henne på Ica var Ica-Jerry, förvisso på en plansch, men som ett tydligt exempel på att du kunde sticka ut från mängden i den här organisationen.
Det här var långt ifrån managementkonsult-kulturen, det var äkta och Jerry är normbrytande och samtidigt älskad av tittarna. Sakta men säkert sänkte Carl garden.
– Jag började känna efter. Vem är jag egentligen? Jag kanske inte var den där personan, den framgångsrika chefen som uppfyllde alla normer med rätt grå nyans på kostymen, säger Caroline.
Carl blev Caroline, en unik individ som gick från man till kvinna. Innan 2017 hade hon inte ens vågat tänka tanken. Men den öppna kulturen på Ica gjorde att hon började lyfta på locket. Det var en hisnande insikt – och en skräck. Hur skulle omvärlden ta emot henne? Skulle hon hamna i utanförskap?
Det fick bära eller brista och hon gjorde upp en plan för hur hon skulle göra. I ryggen hade hon den öppna kulturen på Ica samt en trygg familjetillvaro. Samtidigt visste hon inte hur omgivningen skulle reagera, varken privat eller professionellt.
Nu vet vi att det gick bra. 2019 blev hon utsedd till årets HBTQ av gay-tidningen QX, hon har blivit uppskattad för sin öppenhet och bidragit till att fler vågar ta steget att leva fullt ut som sig själva.
– Nu vågar jag vara den unika människa som jag är, något omgivningen uppskattar. Den människa som vågar vara sig själv blir också en bättre chef och ledare, säger Caroline.
Nyårslöfte för chefen
Du kan själv träna dig i att bli mer nyfiken på dina kollegor. Välj en kollega i din omgivning som är mest olik dig själv. Sätt en ambition att inom en månad verkligen lära känna den personen och dennes förtjänster.
Så sammanfattar Caroline Farberger tipset på hur cheferna kan avlägga sitt eget nyårslöfte. Det finns en rätt väg och en lätt väg. Nu är det bara att välja.
Så firar Caroline Farberger jul
Eftermiddagen har nästan övergått till kvällning, mörkret består. Sedan ska vi inte glömma det där med julen, vår ursäkt att få grotta ned oss i ledarskapsfrågor denna novemberdag. Caroline ska fira en traditionell jul med familjen i Sigtuna, hemvist sen drygt tio år tillbaka.
Mer om och med Caroline Farberger
- Lyssna på det nyligen släppta poddavsnittet av Miller möter ledare, där Caroline berättar bland annat om uppbyggnaden av Ica Försäkring och hur du får bästa mixen av mångfald och kompetens i ledningsgruppen.
- Inför Stockholm Pride intervjuade vi Caroline: När alla kan vara sig själv når du medarbetarnas fulla potential
- I Almedalen 2021 deltog Caroline i Ledarnas samtal om jämställdhet: Jämställdheten i lockdown? Dags att skruva upp farten på jämställdhetsarbetet
Ledarnas julvärdar. Varje söndag i advent publicerar vi tips och inspiration från fyra aktuella profiler inom ledarskap. Håll utkik på ledarna.se eller i våra sociala kanaler.
De andra artiklarna i serien:
Lev som om det var år 2006 – hjärnexperten Anna Bodin Tebelius om hur du blir tryggast i rummet.
Så jobbar du agilt på riktigt – gå inte på myterna – Magnus Österholm ser till att du inte hamnar i de agila fällorna.