Fler nyheter
Nyhet 25 november 2022

Vänj dig vid en rörlig omvärld

Inspiration i advent. Ylva M Andersson är ledarskapsexpert och vet hur du får fram kreativiteten i ditt team. I jul fördjupar hon sig i motstånd på olika sätt.
Ylva M Andersson är en av Ledarnas julvärdar 2022.

Vår första adventsvärd är Ylva M Andersson, ledarskapsexpert och mångårig chef från radio och tv. Under året har hon lett chefslab och webbinarium hos Ledarna. I botten finns Ylvas egen bok, Leda i ständig förändring, som kom ut i februari i år.

Varför kom boken till?

– Det saknades en bok om förändringsprocesser som speglar nutiden. De böcker jag hittade är skrivna i en tid då du kunde planera processer på ett helt annat sätt.

Hur kan jag öka kreativiteten i min organisation?

– Uppmuntra till frågor och bjud in till öppna och kreativa samtal. Det är först när det finns en psykologisk trygghet i organisationen som kreativiteten kan flöda.

I sitt webbinarium lyfter Ylva just kreativitet som en av nycklarna till framgång.

Var firar du jul?

– Jag firar jul på vår lilla gård på Orust. Hoppas på snö och gnistrande sol och många kära familjemedlemmar och vänner runt om mig.

Vilka böcker läser du till jul?

– Har en hel hög att ta tag i. Dels några romaner och deckare, ser fram emot att bland annat läsa årets Nobelpristagare Annie Ernaux. Men sen är julen alltid en tid när jag slukar inte bara godis utan också facklitteratur inom ledarskap. I år dyker jag ner i motstånd. Är så nyfiken på det begreppet. Vad handlar motstånd om – egentligen? Tänker på allt ifrån hur det ukrainska folket gör motstånd mot invasionen, till hur olika aktivister använder civil olydnad för att skapa debatt och hur en del medarbetare protesterar och gör motstånd i sina organisationer. Här vill jag gärna tipsa om två böcker: Embracing resistance to change av Jim Maddox och Motståndets väg av Pelle Strindlund och Stellan Vinthagen.

Mer om och med Ylva

Övriga artiklar med inspiration i advent

Ledarnas julvärdar. Varje vecka i advent publicerar vi tips och inspiration från fyra aktuella profiler inom ledarskap. Håll utkik på ledarna.se eller i våra sociala kanaler.