Pension för privatanställda

Du som är anställd hos en privat arbetsgivare med kollektivavtal omfattas i de flesta fall av tjänstepensionsavtalet ITP. Det finns två varianter av det.
  • Du som är född 1979 eller senare omfattas av ITP 1
  • Du som är född 1978 eller tidigare omfattas av ITP 2

På vissa företag omfattas alla anställda av ITP 1, oavsett ålder.

Förändringar i ITP från i januari 2022: Höjd ålder för intjänande av pension i nytt ITP-avtal

Ledarnas pensionspodd

Lyssna på podden som hjälper dig som arbetar inom privat sektor att få ut det mesta av din kollektivavtalade tjänstepension. Vi reder också ut skillnaden mellan ITP 1 och ITP 2. På Avtalat, som är knutpunkten för information om ITP-avtalet, kan du få mer information.

Vad ITP 1 innebär

ITP 1 är en premiebestämd pension som du tjänar in från och med att du fyllt 25 år. Att den är premiebestämd betyder att din arbetsgivare betalar in ett belopp till din tjänstepension som motsvarar en viss del av din lön. Beloppet som betalas in motsvarar 4,5 procent på lön som understiger 44 375 kronor, och 30 procent på den del av lönen som ligger över 44 375 kronor för år 2022. Storleken på din pension beror på hur kapitalet har hunnit utvecklas när du går i pension.

Läs mer om förändringarna som kommer att ske för ITP1 från 1 januari 2022: Höjd ålder för intjänande av pension i nytt ITP-avtal

Du kan själv välja vem som ska förvalta dina pengar, av de försäkringsbolag som valts ut. Minst hälften av kapitalet placeras i en traditionell försäkring. Den andra hälften kan du välja att placera i fonder. Du gör valet via Collectum. Om du inte gör ett aktivt val, placeras dina pensionspengar i en traditionell försäkring hos Alecta. På Avtalat kan du läsa mer om ITP-avtalet.

Vad ITP 2 innebär

ITP 2 består både av en premiebestämd och en förmånsbestämd del. Du började tjäna in den när du fyllde 28 år.

Den premiebestämda delen heter ITPK. Din arbetsgivare betalar in ett belopp som motsvarar 2 procent av din lön till din ITPK varje månad. Du kan själv välja vem som ska förvalta dina pengar, av de försäkringsbolag som valts ut, och du bestämmer själv om pengarna ska placeras i en traditionell försäkring eller i fonder. Du gör valet via Collectum. Om du inte gör ett aktivt val, placeras dina pensionspengar i en traditionell försäkring hos Alecta.

I den förmånsbestämda delen är du garanterad en viss procentandel av din slutlön när du går i pension. Hur stor andelen är beror på hur mycket du tjänar och hur länge du har omfattats av ITP 2. Från 60 års ålder räknas löneförhöjningar till den lön som ligger till grund för din pension på ett särskilt sätt. Läs mer om det på Collectums webbplats. Du kan se din pension om du loggar in på Alecta. På Avtalat kan du läsa mer om ITP-avtalet.

Om du blir erbjuden Alternativ ITP (sk 10-taggarlösning)

Du som har ITP 2 och en månadslön som överstiger 59 167 kronor kan bli erbjuden Alternativ ITP, eller så kallad 10-taggarlösning, av din arbetsgivare. Innan du bestämmer dig bör du tänka över ditt beslut noga och se till att du har så mycket information som möjligt om vad det innebär. På PTK:s webbplats finns mer information om 10-taggarlösning. Om du blir föreslagen att placera din pension utanför de upphandlade förvaltningsbolagen inom ITP, kan du enkelt se betydelsen av låga avgifter hos Avtalats rådgivningstjänst.

Du kan även läsa Tiotaggarvalet. En rapport om valet mellan förmånsbestämd och premiebestämd pension som Alecta tog fram år 2020.

Podd om 10-taggarlösning

Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, och Ledarnas pensions- och försäkringsspecialist Erica Ropero diskuterar fördelar och nackdelar med 10-taggarlösning.

Om du slutar din anställning

Om du slutar din anställning och inte tjänar in mer pengar till din ITP, för att du exempelvis har bytt sektor, finns det pensionskapital som du tjänat in kvar i ett så kallat fribrev tills du går i pension.

Logga in på www.collectum.se, och även på www.alecta.se för att se din pension och läsa mer.

Flexpension

I respektive branschavtal inom privat sektor finns en överenskommelse om en extra avsättning till pensionen. Den extra avsättningen, som kallas för Flexpension, är tänkt att öka möjligheten till ett flexiblare pensionsuttag från 62 år. Oavsett om du väljer att jobba heltid fram till ordinarie pensionsålder eller om du varvar ner från 62 år, så får du den kompletterande avsättningen till din tjänstepension. Logga in på Mina sidor och läs mer vad som gäller just för dig under fliken Kollektivavtal.

Avtalats rådgivningstjänst och webbinarier

Om du som privatanställd omfattas av ITP på ditt nuvarande jobb, kan du få personlig professionell rådgivning om dina pensionspengar. Avtalats rådgivningstjänst kostar ingenting.

Ett tips är också att delta i Avtalats webbinarier. De har kurser som riktar sig till dig som anställd och till arbetsgivare.

Tjänstepension – chefens uppskjutna lön

Tjänstepensionen är din uppskjutna lön, som du ska leva på den dag du går i pension. Vet du om du har tjänstepension? Osäker på hur du ska tänka? Se filmen för inspiration av tre chefer och ledare inom privat sektor som har kollektivavtalad tjänstepension, ITP. I filmen nämns att du inom privat sektor kan få individuell rådgivning med PTK Rådgivningstjänst. Den har flyttat till Avtalat som är knutpunkt för information om ITP-avtalet och heter Rådgivningstjänst.

Räkna på din pension

På minpension.se kan du få din alldeles egna pensionsprognos, baserad på den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt privata pensionssparande.

Frågor och svar

Ja, även som pensionär finns det fördelar med att tillhöra Ledarna. Det medlemskap du har som pensionär kallas för passivt medlemskap.

Som passiv medlem får du bland annat även fortsättningsvis tidningen Chef och tillgång till de medlemsspecifika delarna på webbplatsen.

Har du personförsäkringar som liv- och sjukförsäkring hos Trygg-Hansa? På Trygg-Hansas webbplats kan du se till vilken ålder försäkringarna gäller. Där kan du välja att teckna seniorförsäkringar. Kontakta vår kundtjänst hos Trygg-Hansa på 0771-111 656 om du har frågor.

Du betalar 35 kronor i månaden och avgiften aviseras halvårsvis i förskott.

Automatiskt då du fyller 65

Från och med den månad du fyller 65 år kommer du med automatik att få ett passivt medlemskap.

Vill du inte ha ett passivt medlemskap? Om du vill avsluta ditt medlemskap i Ledarna kan du:

Om du går i pension innan du fyller 65 år kan du ansöka om ett passivt medlemskap. Blankett för ansökan om passivt medlemskap

Förtroendeuppdrag för Ledarna

När du övergår till ett passivt medlemskap kan du inte ha kvar ditt förtroendeuppdrag för Ledarna.


Hjälpte det här svaret dig?

Så roligt att höra! Tack för din återkoppling.

Tack, vi har tagit emot ditt svar! Det var tråkigt att du inte blev hjälpt.

Tack för att du tog dig tid! Dina synpunkter hjälper oss att bli bättre.