Om pension för dig som är ung och chef

Oroar du dig för din pension? Här får du tips på den absolut viktigaste frågan att ställa för att säkra din framtida pension.

Tycker du som många andra att det är lite tråkigt och krångligt med pension? Kanske också känns avlägset att tänka på det nu? Vi vill ändå råda dig till att skaffa koll på din pension – för att du i framtiden ska kunna leva pensionärsliv på dina egna villkor.

Börja med att ställa den här frågan:

Finns det kollektivavtal på din arbetsplats?

Om svaret är ja

Grattis! Du kan känna dig trygg med att du har en tjänstepension med låga förvaltningsavgifter som kompletterar din allmänna pension. Logga in på minpension.se för att få en bra överblick över vad du har och en prognos över vad du kommer att få när du går i pension. Där ska du också se vem som administrerar din tjänstepension.

När du vet vem som administrerar din tjänstepension kan du logga in hos dem för att få mer information om vad tjänstepensionen innehåller och vilka val du kan göra. I och med att du omfattas av kollektivavtal har du även ekonomiskt skydd vid sjukdom och skydd till dina efterlevande som kompletterar det lagstadgade skyddet.

Om svaret är nej

Du behöver kolla upp några saker.

  1. Även om du inte omfattas av kollektivavtal kan din arbetsgivare ha tecknat tjänstepension för dig. Läs igenom ditt anställningsavtal eller fråga din arbetsgivare.
  2. Ta reda på vem som administrerar din tjänstepensionsplan för att därefter få reda på vad den innehåller. Läs igenom ditt anställningsavtal där det ska framgå eller fråga din arbetsgivare.
  3. Ledarna kan teckna kollektivavtal med enskilda arbetsgivare. Är du intresserad av att din arbetsgivare tecknar kollektivavtal är du välkommen att kontakta oss så berättar vi mer om hur det går till.

Om det inte är aktuellt med kollektivavtal på din arbetsplats är det dags att försöka komma överens med din arbetsgivare om att få omfattas av någon typ av tjänstepensionsplan eller liknande. Arbetsgivare utan kollektivavtal har möjlighet att teckna tjänstepensionsplaner för sina anställda genom försäkringsbolag och andra aktörer på marknaden.

Ett tips är att se vad en kollektivavtalad tjänstepensionsplan likt ITP1 för privat sektor innehåller, det läser du om på sidan Pension för privatanställda.

Varken kollektivavtal eller tjänstepension

Om du inte lyckas komma överens med din arbetsgivare om att omfattas av tjänstepension kan du själv behöva spara till din pension.

  • minpension.se kan du göra en prognos för att få en uppfattning över hur stor pension du får utan tjänstepension.
  • avtalat.se kan du läsa mer om tjänstepensionsavtalet ITP1 för att få en bild över hur mycket kapital som brukar avsättas till tjänstepension.

Mer om kollektivavtal