Guldkransen

Guldkransen är en utmärkelse som delas ut till landets bästa vård- och omsorgschef.

Nu ska landets bästa vård och omsorgschef utses. Ledarna inom vård och omsorg, LiVO, delar ut  utmärkelsen Guldkransen för att lyfta fram förebilder som inspirerar och ger kraft till nuvarande och framtida chefer. Alla kan vara med och nominera till Guldkransen. Efter nomineringsperioden kommer juryn att utse tre finalister som uppfyller Guldkransens kriterier och som bidragit till en positiv bild av chefskapet inom vård och omsorgssektorn.

Nomineringsperioden stängde den 5 oktober. Vinnaren presenteras på LiVO:s stämma den 15 november 2018. 

Om Guldkransen

Genom utmärkelsen Guldkransen vill LiVO uppmärksamma chefsrollen, dess utmaningar och öka chefsyrkets attraktionskraft. Priset delas ut till en ledare inom vård och omsorg som med små eller stora medel förändrat sin verksamhet och bidragit till en positiv utveckling för såväl brukare som medarbetare.

Kriterier

Vinnaren av Guldkransen ska väl uppfylla tre perspektiv i sitt ledarskap:

  • Kundperspektivet – patienter, brukare och kunder är nöjda med den verksamhet som bedrivs, deras behov tillgodoses på ett bra sätt och de kan rekommendera verksamheten till andra.
  • Medarbetarperspektivet – medarbetarna känner sig sedda och lyssnade på, de känner arbetsglädje på sin arbetsplats.
  • Verksamhetsperspektivet – arbetar mot fastställda mål och driver verksamheten så att produktivitet, effektivitet och kvalitet utvecklas.

Jury och urvalsprocess

Valet av finalister och vinnaren av Guldkransen föregås av ett noggrant juryarbete. Juryn 2018 består av fyra representanter som alla är engagerade i ledarskapsfrågor utifrån olika perspektiv. Finalisterna utsågs av juryn i samarbete med LiVOs styrelse.

  • Anneli Samuelsson, styrelseledamot LiVO
  • Andreas Miller, ordförande Ledarna
  • Cissi Elwin, vd och chefredaktör tidningen Chef
  • Anders Roxström, vd NÄRA AB – personlig assistans

 

Förra årets vinnare av Guldkransen 2017