“Mina medarbetare är min framgång, utan dem hade jag inte vunnit detta pris"

Årets vinnare av Guldkransen 2022!

Lena Mattsson, på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är Sveriges bästa chef i vård och omsorg 2022. I oktober fick hon ta emot utmärkelsen, som ett kvitto på sin hängivenhet som avdelningschef på Geriatrisk akutvårdsavdelning 30A. Hon belönas bland annat för sin förmåga att motivera och utveckla medarbetare, samt driva förändring i personal- och arbetsmiljöfrågor.

Du är årets vinnare av Guldkransen, hur känns det?

Jag blev så klart mycket glad och tacksam, går knappt att beskriva känslan. Kändes lite overkligt på något vis. Att vinna denna fina utmärkelse är ett kvitto på att jag faktiskt gör något bra som chef.

Många gånger kan man tvivla på sig själv och känna sig otillräcklig, ex när vi har hög arbetsbelastning och det är tufft på avdelningen av olika skäl. Att få detta pris betyder mycket, priset ger en känsla av att jag prioriterar och fokuserar på rätt saker och det stärker ens självförtroende. Likaså stärks viljan att göra ännu mera - känns som jag har fått en energiinjektion och min arbetsglädje ökade en nivå uppåt.

lena-mattsson-vinnare-guldkransen-listning.jpg

Att bli chef har inte alltid varit en självklarhet för mig

Vad betyder en utmärkelse som Guldkransen?

Den betyder jättemycket, att bli nominerad och vinna priset årets vårdchef via Ledarna inom vård och omsorg. Känns stort och overkligt på något vis, men samtidigt blir jag glad och stolt över allt som man gjort och det som vi tillsammans på avdelningen har åstadkommit.

Att bli chef har inte alltid varit en självklarhet för mig. Jag har varit en väldigt blyg person som barn och faktiskt rätt långt upp i vuxen ålder med. Det var när jag blev klar sjuksköterska 2008 och när jag började jobba som det, som blygheten successivt släppte. Tack vare en bra chef som såg mig och min potential så utvecklades jag och ville mera. Hon frågade mig om jag kunde tänka mig att bli gruppchef och jag tackade (på lite skakiga ben) ja till detta. En utmaning som jag aldrig kommer att ångra att jag tackade ja till. Det har förändrat mig både på personligt och yrkesmässigt plan, har blivit starkare och självförtroende har växt ju mer åren går och ju mer erfarenhet man får.

Vad är ditt framgångsrecept som chef och ledare?

Ett tydligt och möjliggörande ledarskap, att vara positiv och ha en gnutta humor. Att våga leda i förändring och att göra det tillsammans på avdelningen. Genom att uppmuntra och ge förutsättningar till medarbetarna - så de får testa nya saker. Jag ser att det ger effekter och ökad arbetsglädje, att kunna påverka sin arbetsplats. Alltså att vi påverkar den tillsammans. Medarbetarna och deras arbetsmiljö är otroligt viktigt för mig. Personal- och arbetsmiljöfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat. Vi har gjort mycket tillsammans, viktigt att ta tillvara på allas klokheter. Vi alla besitter olika styrkor, kunskaper och erfarenheter och har olika ideér. Dessa måste vi ta tillvara och vara rädd om. Brukar säga att mina medarbetare är min framgång, utan dem hade jag inte vunnit detta pris.

Jag kämpar för min personal, vår avdelning och vår arbetsmiljö.

Vad är det som gör att du väljer att arbeta som chef?

Som jag tidigare nämnde så brinner jag för personal- och arbetsmiljöfrågor och som chef kan man vara med och påverka dessa. Jag kämpar för min personal, vår avdelning och vår arbetsmiljö. Jag vågar strida för att vi ska ha det så bra som möjligt på avdelningen, ibland går det vägen och ibland inte. Vi lever i en värld på sjukhuset där det inte alltid är lätt pga personalbrist, vårdplatsbrist och emellanåt hög arbetsbelastning. Jag vill bidra till att förbättra vården för våra patienter och jag vill ge andra möjligheter att göra det tillsammans med mig. Jag vill skapa förutsättningar för medarbetare/kollegor och jag vill påverka och göra skillnad för dem, patienterna och arbetsmiljön, det gör att jag väljer att vara chef inom vård och omsorg.