“En bekräftelse att vi är på rätt väg”

Tina Gustafsson är årets vinnare av Guldkransen 2023!

Den 26 oktober samlades finalister och anhöriga i Stockholm för att kora landets bästa chef inom vård och omsorg. Vinnaren blev Tina Gustafsson, enhetschef på kirurgkliniken vid Västmanlands sjukhus i Västerås.

Tina.jpg

Du är årets vinnare av Guldkransen, hur känns det?

Jag är lite chockad fortfarande efter den fina utmärkelsen och känner mig otroligt
glad och tacksam både över att bli nominerad och att vinna detta fina pris. Det kom lyckotårar och det är svårt att ta in att jag vann. Vi var tre fantastiskt bra finalister som alla tre verkligen var värdiga finalister som har gjort stora insatser inom vår bransch.

Jag delar denna fina utmärkelse med alla mina kollegor på avdelning 8 kirurgen i Västerås. Vi har tillsammans jobbat hårt för att få vår fina avdelning att glänsa igen efter svåra och tuffa år med dålig arbetsmiljö och stor del av bemannings-personal. Vi har byggt upp en fin avdelning med bra arbetsmiljö och vi är nu bemanningsfria.

Samarbete och tillit mot varandra har utvecklats och stärkts under vår resa
tillsammans. Jag kommer alltid minnas dessa år och denna resa vi har gjort och
fortfarande är mitt i. Att vinna det här priset känns som en bekräftelse att vi är på
rätt väg, jag ser fram emot framtiden och se vad vi mer kan åstadkomma
tillsammans.

Vad betyder en utmärkelse som Guldkransen?

Det är fantastiskt att detta pris finns, att chefer och ledare inom vård och omsorg
uppmärksammas och höjs. Vi jobbar med människor och är en stor del av vårt
samhälle vi som jobbar inom vården. Det är bra att vi delar erfarenheter med
varandra och att det visas på goda exempel och insatser från olika verksamheter.
Jag tror och vet att vi kan lära mycket av varandra. Tillsammans är vi starka!

Att bli nominerad till detta pris känns stort, det är en bekräftelse att jobbet jag gör
uppskattas och uppmärksammas. Det känns otroligt kul och hedrande att vara en
förebild för andra.

Jag väljer att lita på dem i min omgivning vilket gör att de litar på mig.

Varifrån får du ditt mod i ditt ledarskap?

I grund och botten är jag en enkel människa som är trygg i mig själv och mina värderingar jag har med mig. Jag följer alltid min magkänsla och litar på mig själv. Jag är hela tiden mig själv och jag lever som jag lär, vilket gör att jag aldrig behöver bevisa något för någon. Jag vågar ta risker, drar mig inte för saker som är läskiga och är inte rädd för att göra fel. Blir det fel, gör jag om och gör rätt, i slutänden fixar sig allt. Jag tror också att man måste göra fel och sedan lära sig av sina misstag. Mycket handlar nog om att våga besegra sin rädsla också. Min inställning till saker jag inte har provat tidigare är att vi testar - varför skulle jag inte klara det? Jag väljer att lita på dem i min omgivning vilket gör att de litar på mig.

Jag vet vad jag vill och jag vet varför jag är på mitt jobb, det är för våra patienter och jag har alltid patienten i fokus. Med det fokuset blir inte mitt jobb så svårt och det är då inte heller lika svårt att våga och vara modig.

Vad är det som gör att du väljer att arbeta som chef?

Mitt mål har aldrig varit att bli chef, ändå är jag här idag, det liksom bara blev så. Jag brukar följa de vägar som presenterar sig, detta var en oväntad väg som en dag bara fanns där.

Det roligaste med mitt jobb är att jag har möjlighet att påverka och förbättra. Jag får vara problemlösare och jag får vara delaktig som en av spelarna i ett stort team. Det är otroligt kul att vara en del av det team jag jobbar i just nu, vi är synkade, känner tillit mot varandra, är stolta över varandra och jobbar mot samma mål.

Jag älskar att jobba med människor och att läsa av människor och olika situationer de verkar i. Jag tycker att jag är bra på att förstå mig på människor och har inga problem med personliga möten. Jag ser mina medmänniskor vilket är till stor fördel inom jobbet som ledare. Det är också kul att se andra växa och utvecklas och att på olika sätt finnas där som handledare till dem.

Efter att ha jobbat många år inom vården var det också kul med personlig utveckling när jag blev chef, att lära mig massa nytt och att se en annan sida av vården. Jag gillar utmaningar och är en person som inte vill stå stilla och stampa, jag vill hela tiden utvecklas.

Missade du prisutdelningen? Se hela livesändningen här!