“Jag är modig i mitt ledarskap och vågar ta risker”

Lär känna Tina Gustafsson, enhetschef på kirurgkliniken vid Västmanlands sjukhus i Västerås, som är en av finalisterna till Guldkransen 2023.

Tina Gustafsson blev färdig sjuksköterska 2004 och är i grunden specialistsjuksköterska inom kirurgi. Sedan 6 år tillbaka är hon enhetschef på kirurgkliniken på akut kirurgavdelning 8. Hon brinner för att se människor växa och utvecklas, och vill gärna finnas där, peppa och stötta på vägen. Som person är hon nyfiken och gillar utmaningar, och har mottot “det där har jag aldrig testat, det klarar jag säkert".

Hur känns det att vara en av de tre finalisterna för utmärkelsen Guldkransen 2023?

Jag är otroligt glad och tacksam. Vilken ära! Det är en bekräftelse på att vi tillsammans är på rätt väg och att jag gör ett bra jobb!

Tina Gustafsson

Vad utmärker ditt ledarskap?

I grund och botten är jag mig själv och lever som jag lär. Jag är modig i mitt ledarskap och vågar ta risker. Jag försöker också vara väldigt närvarande, vilket skapar tillit och trygghet till medarbetarna och de har en tillit till mig. Jag har alltid varit driven, ser alla medarbetare och ser deras olika erfarenheter och kunskaper, och tar tillvara på dem.

Vilka utmaningar står du inför i din roll som chef?

Mitt mål har aldrig varit att bli chef - det fanns inte i min värld. Jag blev tillfrågad att tillfälligt vara medicinskt ansvarig under en period medan de försökte rekrytera en enhetschef, för vi stod utan chef ett tag. Och här är vi nu 6 år senare! En utmaning var att komma in i rollen, ställa om och hitta rätt. Jag har under dessa år fått utmana mig själv och testat mig fram. Vi lever i ett samhälle med större intag av trauma patienter som skadas genom olika former av våld som till exempel skottskador. Våra patienter blir också äldre och fler lever med långvariga sjukdomar, vilket innebär att det vårdas fler svårt sjuka patienter på vår avdelning samtidigt än tidigare. Det är utmanande!

Vad har du åstadkommit i din roll som chef under det senaste året som du är mest stolt över?

Jag är mest stolt över hur vi tillsammans i vårt stora team på avdelning 8 har gjort vår avdelning till en attraktiv arbetsplats. För 6 år sedan när jag började som enhetschef hade vi endast 6 ordinarie sjuksköterskor, resterande var bemanningssjuksköterskor. Avdelningen hade ett dåligt rykte och en dålig arbetsmiljö, ingen ville jobba på vår avdelning. Vi hade även många missnöjda patienter och vi brast i patientsäkerheten.

Nu är vi fullrekryterade sedan ett år tillbaka! Vi har vänt på vårt rykte både ut till befolkningen och inom sjukhusvärlden. Arbetsmiljön är förbättrad, vi bedriver en säkrare vård med färre anmälningar från missnöjda patienter - tillsammans har vi alltid patienten i fokus.Jag har även växt som person och ledare under det gångna året. Jag har tagit mig an nya utmaningar som ledare. Till exempel genom att handleda andra ledare och de som är intresserade av att bli ledare i framtiden. Jag har också föreläst för olika grupper både på sjukhuset och utanför sjukhuset om den resa vår avdelning har gjort de senaste åren!

Se prisutdelningen live på LiVOs Facebook den 26 oktober 15.00.