”Guldkransen gjorde mig till kändis”

Guldkransen delas ut av Ledarna inom Vård och Omsorg (LiVO) till en ledare som med små eller stora medel förändrat sin verksamhet och bidragit till en positiv utveckling för brukare och medarbetare.

Fram till den 30 september kan alla nominera 2019 års pristagare. För förra årets vinnare, Andreas Dahlqvist, har Guldkransen betytt mycket.  

När Andreas vann Guldkransen var han omvårdnadschef Tema Cancer vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

- Det var otroligt att vinna Guldkransen, säger Andreas. Bland de nominerade fanns fantastiska kandidater och jag var helt övertygad om att jag satt bredvid vinnaren.

Juryns motivation till att utse honom till vinnare löd så här:

”Andreas har tagit över en nedläggningshotad verksamhet med röda siffror och i sann nybyggaranda byggt upp den till en av de bäst fungerande i sitt slag. Han ser potentialen i varje medarbetare och använder allas kompetenser och erfarenheter och har därför lyckats såväl rekrytera och behålla sin personal. Idag leder han en grupp med professionella och glada medarbetare.”

- Nyckeln var att skapa delaktighet bland de 15 medarbetarna, berättar Andreas. Vi ändrade grundsynen på vad en chef är till för. Jag gjorde det tydligt att min roll var att styra mot målen och att det var medarbetarna som visste bäst hur vi skulle ta oss dit.

Att få LiVOs utmärkelse har betytt mycket för Andreas under det år som gått.

- Guldkransen gjorde mig till en kändis på jobbet. Jag och mitt team fick uppmärksamhet och uppskattning för vårt arbete. Karolinska sjukhuset, min arbetsgivare då, uppmärksammade oss på intranätet. Tidningarna hörde av sig, en tidning gjorde en helsida om oss. Jag har också fått inbjudningar att tala om ledarskap och om hur det är att vara chef inom vård och omsorg.

Andreas berättar att han märkt att utmärkelsen fungerat som en kvalitetsstämpel på hans ledarskap.

- Jag har fått erbjudanden om jobb som jag kanske inte hade fått annars. För min nya arbetsgivare, vårdbolaget Tiohundra, var det en viktig del i rekryteringen av mig.

Andreas är utbildad sjuksköterska och har arbetat inom akut- och intensivvård och har därefter bland annat varit ledningssjuksköterska och chefsjuksköterska. I höst börjar han nytt jobb som enhetschef på Tiohundras akutmottagning.

- Att vara chef inom vård och omsorg är roligt och samtidigt utmanande. Jag hade börjat sakna akutsjukvården som är något jag verkligen kan, säger Andreas.

Som fjolårets pristagare ingår Andreas i 2019 års jury som ska utse nästa värdiga vinnare av Guldkransen. I juryn finns även Vårdföretagarnas ordförande Inga-Kari Fryklund, Ledarnas ordförande Andreas Miller samt Anneli Samuelsson och Susanne Thorsell, båda styrelseledamöter i LiVO.

- Jag hoppas läsa om glada medarbetargrupper i nomineringarna. Det är så viktigt att skapa en kontrast till den tråkiga bild av vården som media förmedlar. Jag hoppas också hitta chefer som tycker det är roligt att vara chef. Som vågar tänka kreativt kring ledarskapet.    

Utmärkelsen syftar till att lyfta fram förebilder som inspirerar och ger kraft till nuvarande och framtida chefer inom vård och omsorg. Som uppmärksammar chefsrollen, dess utmaningar och bidrar till att öka chefsyrkets attraktionskraft.

- Guldkransen behövs. Vi chefer inom vård och omsorg jobbar hårt. Även om det är roligt är det också en ansträngande roll.

- Nominera varandra och sprid budskapet, avslutar Andreas.

 

Andreas Dahlqvist

Vinnare av Guldkransen 2018 – årets chef inom vård och omsorg.