Fler nyheter
Nyhet 30 augusti 2022

Vad kännetecknar ett hållbart ledarskap?

Möt de tre finalisterna till priset Hållbart ledarskap 2022: Anna Elgh, vd på Svenska retursystem, Thomas Östlund, vd på Protos, och Johan Knaust, vd på K2A Knaust & Andersson Fastigheter.

I samarbete med Nätverket för Hållbart Näringsliv utser Ledarna årets pristagare i Hållbart ledarskap. Priset tilldelas personer som genom ett kompetent ledarskap har bidragit till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation eller samhället i stort. Insatsen ska präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Anna Elgh, vd på Svenska retursystem, en av de tre finalisterna.

anna-elgh.jpg

Anna, berätta lite om dig själv och bolaget.

– Jag är civilingenjör och har varit vd i drygt åtta år. Jag har jobbat med förbättringsarbete i många branscher i mitt yrkesliv. Började i oljebranschen, var en sväng inom telekom, inom vården, lantbruk, på SAS som ansvarig för reservdelsförsörjningen.

– Jag har alltid haft någon form av inre kompass som jag har följt, vilket inneburit att jag fått ta en hel del diskussioner. I mina tidigare roller har tjänsterna inte funnits förrän jag kom, till exempel hos Lantmännen där vi började ta ansvar från ”jord till bord” och jobbade fram ett nytt koncept för hållbara transporter, ”greenline”.

– Till slut kom jag till Svenska retursystem. Det var häftigt att komma till ett företag med så stor potential inom cirkulär ekonomi och hållbarhet!

Hur har ni jobbat för att komma dit ni är idag med ert hållbarhetsarbete?

– Vi jobbar hållbart, inte med hållbarhet. Styrningen av företaget utgår ifrån vårt hållbarhetshjul med fyra dimensioner där hållbarhet är en central del av den. Därför blir hållbarhetsarbetet alltid integrerat i vår verksamhet. Jag ser att hållbarhet är integrerat i verksamheten när jag exempelvis besöker anläggningarna och ser att alla medarbetare är engagerade i hållbarhetsfrågan och vill hitta hållbara lösningar.

– Det är på riktigt, vi gör mycket och pratar mindre. Vi jobbar platt och i tvärfunktionella grupper som har mandat att ta beslut. Exempelvis har vi en grupp inom hållbart medarbetarskap. Att vara icke-hierarkiska är superviktigt för att vi ska bli hållbara.  Vi jobbar också mycket med självledarskap så att medarbetarna själva kan avgöra som är ”rätt på riktigt”.

Vad är du mest stolt över?

– Vi har omkring 750 miljoner i medel som vi förvaltar och placerar. Vi gjorde ett jobb runt hållbara placeringar och valde inte bara bort oljerelaterade bolag, utan investerade också i företag som på riktigt jobbar för en hållbar omställning.

Finalist nummer två är Thomas Östlund, vd på Protos.

thomas-ostlund.jpg

Thomas, berätta lite om dig själv och bolaget.

– Jag började med att jobba extra i Protos, bolaget som min pappa startade för 45 år sedan. Vid sidan om arbetet spelade jag ishockey. Efter avslutad karriär inom hockeyn var det inte alls givet att jag skulle komma tillbaka till familjeföretaget, men efter att min pappa gick i pension gjorde vi ett generationsskifte.

– Sedan dess har det hänt stora förändringar inom köttbranschen och konsumenters syn på kött kopplat till klimatfrågan. Nu inriktar vi oss alltmer på att kunna erbjuda hållbar vardagsnutrition. Bland annat satsar vi på att fasa ut fossila bränslen, drastiskt minska metangasutsläpp från nötkreatur och erbjuda växtbaserade produkter.

Kan du ge ett exempel på hur du använder ditt ledarskap för att åstadkomma ett framgångsrikt hållbarhetsarbete?

– År 2018 gjorde vi om strukturen i bolaget till en teamstruktur, med teamledare med mera. Vi är en stor verksamhet med 13 olika nationaliteter och har därför jobbat med övningar och utbildningar tillsammans för att skapa en teamkänsla.

– Jag har även suttit ner med alla 200 medarbetare och pratat med dem om hur vi ska arbeta i en hållbar riktning tillsammans. Jag tror mycket på det personliga; att se folk och fråga hur de mår.

Vad är du mest stolt över?

– Att vi trots begränsade resurser och medel är i framkant vad gäller hållbarhet inom branschen.

Den tredje och sista finalisten är Johan Knaust, vd på K2A Knaust & Andersson Fastigheter.

johan-knaust.jpg

Johan, berätta lite om dig själv.

– Jag har jobbat i branschen i över 20 år och på K2A Knaust & Andersson Fastigheter i mer än tio år. Jag har varit entreprenör sedan ung ålder och tyckte redan då att det var otroligt roligt att vara med och bygga bolag tillsammans med andra personer.

Kan du ge ett exempel på hur du använder ditt ledarskap för att åstadkomma ett framgångsrikt hållbarhetsarbete?

– Människor som trivs gör ett mycket bättre jobb och därför pratar jag med de kollegor som har personalansvar om att det är viktigt med en öppen dialog med medarbetarna. Jag pratar också gärna med alla, oavsett roll eller avdelning i bolaget, för att visa att jag är nyfiken på allt som händer inom företaget och för att förstå vad som fungerar bra och mindre bra. Jag vill att våra medarbetare ska kunna säga ifrån när som helst om det är något som inte funkar eller om de inte mår bra.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är bland annat väldigt stolt över att vi har lyckats producera klimatsmarta bostäder. De som bor hos oss har 200 kg i klimatavtryck per år jämfört med 1,2 ton i betonghus.

Mer om Hållbart ledarskap

Prisutdelningen äger rum på Nätverket för Hållbart Näringslivs Hållbarhetsdag den 13 oktober 2022 då den slutgiltiga vinnaren koras.

Chefer om framgångs­rikt hållbarhets­arbete


Om artikelserien

Sveriges chefer tappar fart i hållbarhetsarbetet, trots att det är mer i fokus än någonsin. Otydlighet och avsaknad av hållbara mål leder till att orealiserad potential går förlorad. Det visar Ledarnas Hållbarhetsbarometer. Bara fyra av tio chefer med hållbarhetsansvar uppfattar att deras uppdrag är tydligt och var femte chef säger sig sakna mandat att genomföra sittföretags hållbarhetsstrategi.

Hur jobbar chefer framgångsrikt med hållbarhet idag, och vilka är deras bästa råd och tips? Vi har frågat några chefer som är framgångsrika i sina hållbarhetsuppdrag.