Jämställdhet
Ledarnas vision är att alla har en bra chef. Företag och verksamheter i Sverige behöver de bästa cheferna för att utvecklas, vara konkurrenskraftiga och effektiva samtidigt som de anställda har ett bra arbetsliv. Vare sig näringslivet, den offentliga eller ideella sektorn har råd att missa kompetensen hos drygt halva befolkningen – kvinnorna.
Ledarna arbetar för en jämställd arbetsmarknad, där kvinnor vill vara chefer och där de behandlas, bedöms och lönesätts på samma grunder som männen. Chefer i kvinnodominerade yrken och branscher ska ha lika bra förutsättningar för uppdraget som i mansdominerade yrken och branscher. Så är det inte idag.
Förutsättningarna är sämre för chefer i traditionellt kvinnodominerade yrken och branscher jämfört med traditionellt mansdominerade yrken och branscher. Det avspeglas bland annat i chefers mandat, lön, arbetsgruppers storlek, tillgång till administrativt stöd och teknisk utrustning.
- Rapport: 9 nyanser av chefen – vilka egenskaper är viktigast? (2019)
- Rapport: Tiden går – attityder består (2017)
- Rapport: Glastaket består (2016)
- Rapport: Lönlöst att ta ansvar (2019)
- Andreas Miller: Förebilder är viktiga och visar vägen
- Framtidens kvinnliga ledare
Börsbolagens styrelser
Ledarna förespråkar en öppen och lagstiftad kvotering, i kontrast till den outtalade kvotering av män som nu sker. Det skulle ge en jämnare könsfördelning bland ledamöterna i börsbolagens styrelser och fler förebilder för andra kvinnor att identifiera sig med.
- Debatt: Därför måste riksdagen rösta ja till kvotering (2016)
- Debatt: Kvotering viktig milstolpe för jämställdhet (2012)
Föräldraförsäkringen
Det skeva uttaget av föräldraförsäkringen påverkar kvinnors karriärmöjligheter, lön och framtida pension negativt. Det innebär att färre kvinnor blir chefer och med ett begränsat urval får inte svensk arbetsmarknad tillgång till de bästa cheferna. En föräldraförsäkring som är delad lika mellan föräldrarna vore ett tydligt steg på vägen för att förändra möjligheten att få fler kvinnor att göra chefskarriär.
Ledarna anser, och arbetar för, att föräldraledigheten ska delas jämt mellan föräldrarna. Först då kan vi få en jämställd arbetsmarknad och tillgång till all chefskompetens.
Ledarna förespråkar en fullt ut individualiserad föräldraförsäkring – 50/50 – mellan vårdnadshavarna. Det är den enskilt viktigaste insatsen för att öka kvinnors möjlighet till chefskarriär.
- Rapport: Ge kvinnor chansen på arbetsmarknaden och männen i hemmet (2017)